Екс културен министър в “Скъперникът” тази вечер на “Сцена на кръстопът” в Пловдив

skapernikaЕкс културният министър в предишния служебен кабинет – Владимир Пенев – излиза тази вечер в  “Скъперникът”в рамките на фестивала “Сцена на кръстопът” в Пловдив. Спектакълът  на Малък градски театър “Зад канала” гостува на феста от 19 часа в Дома на културата “Борис Христов”. Режисьор на представлението по едноименната творба на Молиер а Лилия Абаджиева. Ролите изпълняват още Албена Михова, Антоний Аргиров, Евгени Будинов, Александър Кадиев, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Иван Петрушинов, Владимир Димитров, Любомир Ковачев.

Пиесата „Скъперникът” е създадена през 1668 година. И днес, почти 350 години по-късно, необузданите пориви на героите са също толкова актуални. Една от най-известните комедии, поставена с много смях, страст и сатира. От сцената блика невероятна и заразяваща енергия – актьорите не спират нито за секунда, забъркват се в комични и трагични каши, борят се един с друг и със себе си (словесно и физически) и не дават миг спокойствие на публиката.

“Скъперникът” донесе награди „Икар” за водеща мъжка роля на Владимир Пенев и за поддържаща мъжка роля на Александър Кадиев.

Другото заглавие във фестивалната програма тази вечер е “И само туй: любов!” от 19.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър. Представлението е на студентите от класа на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ. Посветено е на честванията на 450-годишнината от рождението на Уилям Шекспир. То компилира мотиви от „Ромео и Жулиета“, „Хенри V“, „Хамлет“, „Мяра за мяра“, „Ричард III“, The Two Noble Kinsmen, „Дванайсета нощ“, „Венера и Адонис“, „Сън в лятна нощ“, „Както ви харесва“, „Макбет“, „Перикъл“, „Зимна приказка“, „Троил и Кресида“, „Бурята“ и “Сонети” на Уилям Шекспир. Ползваните произведения са в оригинал и в превод на акад. Валери Петров, Владимир Свинтила, проф. дфн Александър Шурбанов, проф. д-р Евгения Панчева и Аугуст Вилхелм Шлегел.

В съпътстващата програма също има интересни събития. От 18 часа на откритата сцена пред Драмата ще бъде представен фрагмент от спектакъла “Картини от Стария Пловдив” галерия U.P.A.R.K. в 21.30 ч. Росица Данаилова и Румяна Емануилиду представят романа си „Оцелелите дневници или един живот в страници”.

 

Може да харесате още...