Прокуратурата се захвана с полетите на Авиоотряд 28

leti6te_sofiaСофийска градска прокуратура се захвана с полетите на Авиоотряд 28. Досъдебното производство е срещу длъжностни лица от Министерския съвет за това, че в периода от 01.05.2009-та до 01.05.2013-та са нарушили служебните си задължения, за да набавят за себе си и/или за друго лице облага. От това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет, съобщиха от държавното обвинение.

Ще се разследват извършените полети в страната и чужбина и съответствието им с нормативните изисквания за работата на правителствения авиоотряд.  Днес е претърсена административната му сграда на територията на Летище София.Иззети са множество документи, които касаят организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

Пет дни по-рано Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления – за това, че в периода от август 2009 година до март 2013-та са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева.
Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/. При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали /маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.

Сигналите, по които е започнала работа прокуратурата, са от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.
От Атака също бщха изнесли множество информация по темата, сред която и жълтите подробности за пътуването с авиоотряда на чалга-певица.

Може да харесате още...