Важно за военнослужещи: Нови промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили

rangers_001Офицери с натрупан опит, които не са завършили военни академии, стратегически курс или курс по мениджмънт на отбраната, ще имат възможност да остават на военна служба до 31 декември 2015 година. От 38 на 40 години и от 43 на 45 години се увеличава възрастта, до която офицерите могат да кандидатстват съответно в редовна и в задочна форма на обучение във военни академии. Дава се възможност за обучение на войници за преминаване в сержантския (старшински) състав и на сержантите (старшините) в курсове за съответното военно звание не само в учебен център, но и във висшите военни училища и в сержантски (старшински) професионални колежи. 

Всичко това – с гласуваните от Правителството днес промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили. Целта е да се усъвършенства моделът за кариерно развитие на военнослужещите предвид промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с увеличаване на осигурителния стаж и възраст за пенсиониране на военнослужещите, които срещнаха сериозни критики в сектора. Днес правителството удължи с две години срокът на действие на §3 и §5 от Преходните и заключителните разпоредби на Правилника.

Изменения се правят и в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Те са в съответствие с Плана за развитие на въоръжените сили на Република България и са свързани с промените в част от структурите и формированията, планирани за началото на 2013 година, съобщиха още от правителствения пресцентър. В тази връзка се изменят и се допълват наименования на длъжности в реорганизиращите се военни формирования. Предвижда се също длъжностите, изискващи военно звание „капитан” („капитан-лейтенант”) – ІІ степен, да могат да се заемат и от старши лейтенанти. Създава се възможност военнослужещите със звание „младши сержант” и „сержант” („старшина ІІ степен” и „старшина І степен”) да бъдат назначавани на длъжност и повишавани в звание до „старши сержант” („главен старшина”) включително.
С постановлението правителството отмени ПМС 70/2001 г. за приемане на Наредба за военния отчет на техниката от националното стопанство поради факта, че е издадено на отпаднало правно основание.

източник: пресцентър на МС

Може да харесате още...