Триумф на Фортисимо фест на сцената на Античния театър в Пловдив

След бурния успех на „Фортисимо фест” във Варна и Бургас, галаконцертът-спектакъл „Музика под звездите” в Пловдив преживя триумф на сцената на Античния театър през уикенда. Над 3500 зрители препълниха амфитеатъра, а участниците в атрактивното шоу поднесоха в едно класика, джаз, филмова музика и за първи път изпълниха музикални теми от електронни игри. Класическата част на програмата предложи на своите почитатели „Славянски танц” от Чайковски, Ръченица от сюитата „Тракийски танци” от Петко Стайнов. Брилянтният цигулар Веско Пантелеев Ешкенази щедро подари на публиката няколко свои изпълнения – Интродукция и рондо капричозо от Сен-Санс, включи се с ефектно соло в джаз-пиесата „Луиза” заедно с джаз майсторите от „Михаил Йосифов секстет”, а във филмовата част изпълни виртуозни сола от легендарните филми „Списъкът на Шиндлер” и „Усещане за жена”.

Джаз музикантите от „Михаил Йосифов секстет” елегантно направиха прехода към своята джаз програма с изпълнението на вариации по 40-та симфония на Моцарт, последваха любими пиеси аранжирани от Васил Спасов – „Валс за Деби” и „Луиза”, темите от „Шоуто на мъпетите”. Атракция на вечерта бе изпълнението на световната шампионка по бийт бокс Адриана Николова-Печенката. Премиерно за България прозвучаха изпълнения на музика от електронни игри. Геймърите разпознаха музиката от игрите „Halo”, “Civization4”, „World of warcraft”. Впечатляващи кадри от видео игрите илюстрираха музикалното представяне на известните класически творби, великолепно изпълнени от музикантите на Софийския фестивалния оркестър. На огромния екран, елегантно поставен на античната сцена, оживяха и сцени от филмите „Каубоите“, „Гладиатор”, „Списъкът на Шиндлер” – майсторски подбрани и представени от Ростислава Генчева, която е и директор на фестивала „Фортисимо фест”. Диригентът Максим Ешкенази – вдъхновител и организатор на Фортисимо фест, очарова и пловдивската публика със своето присъствие. Едновременно водещ, участник в концерта и диригент – талантливият музикант успя да заинтригува публиката, да увлече музикантите и аудиторията със своята неподправена искреност, да предаде своята емоция и да предизвика бурните реакции на многохилядната аудитория. Впечатляващото пиротехническо шоу, съпроводено с топовни залпове превърна изпълнението на Увертюра 1812 на Чайковски в истински зрелищен спектакъл. Емоцията на публиката вече бе неудържима и нейният възторг бе възнаграден с три биса. „Хоро стакато” на Динику-Владигеров сложи тържествения финален акорд на гостуването на „Фортисимо фест” в Пловдив.
Зашеметяващият успех на Фортисимо фест се пренесе още на следващия ден в София на площада пред Народния театър „Иван Вазов”, където отново се събра многохилядна публика, за да аплодира бурно неуморните посланици на красивата музика…

За първи път тази година „Фортисимо фест” представи своите програми в четири града – Бургас и Варна, Пловдив и София. Националното турне се подпомага отново от Фондация „Америка за България”, която стои трайно зад идеята на талантливия диригент и цигулар Максим Ешкенази да се разчупи традиционното представяне на класическата музика и тя да стане достъпна не само за избрани, а за зрители от различни възрасти и социален статус.

Може да харесате още...