6 дни до премиерата на новия проект на фотографа Нина Николова и художника Фернандо Хервас или как пътуват през време и пространство двама творци от България и Испания

Че за изкуството няма граници е толкова аксиомна истина, колкото и тази, че времето и простанството не са препятствие за двама души с еднаква творческа нагласа и поглед към света. Че това понякога се случва, но понякога – не – също е ясно за творци, много от които цял живот търсят сродна душа в изкуството, но никога не я намират. За Нина Николова и Фернандо Хервас обаче това вече се е случило. Тя е българка, той испанец, тя – фотограф, той – художник. Отскоро пътищата им се преплитат и енергията им избухва в цветове и форми, които – понякога обуздани, друг път не, раждат проекта „От портите на Европа“. Той вече имаше премиери в Мадрид и Толедо, за които F2F TV ви разказа. Предстои премиера в София, а по-късно и в Москва. Става дума за съвместна изложба, в която фотоси, картини и скулптура се оглеждат, създават и пресъздават едновременно темите за началото, различността, духа, хармонията и дисонанса… 6 дни преди премиерата на новия им проект, който носи името “Welcome to the West”, разговаряме с двамата за вдъхновението и провокациите, които може да носи и носи изкуството.

F2F TV: Започна второто издание на “От портите на Европа” – след Мадрид, сега в Толедо. Каква е равносметката от първия проект и какво очаквате от него като реакция на културната публика? 

Фернандо Хервас: С първия проект потвърдихме, че различните художествени дисциплини и различни творци могат да направят концептуална поезия с теми, които не са удобни – като детеубийството, еротичния мистицизъм, религията, темата за малцинствата и др … Ние показахме как можем да преведем на различни езици тези концепции. Тук, в Толедо, произведенията са показани в бивша църква, което носи нов израз и смисъл. Реакцията от страна на обществеността, творци и интелектуалци беше много добра и ние сме много щастливи от това.

Нина Николова: На представянето на “Oт портите на Европа” в Мадрид през месеците април и май Фернандо и аз се опитахме да представим две различни гледни точки,които се събират в една. Гледната точка на творец, живеещ в Източна Европа и тази на творец, живеещ в Западна Европа. Във второто представяне на “От портите на Европа” Фернандо Хервас е включил нови скулптури, които са извън стандартното и обичайното – скулптури на легла, покрити с пясък, восък и цимент и стъкло. Аз пък показвам мои нови фотографии във видео прожекцията в новата театрална пиеса на Фернандо Хервас “Добре дошли на Запад”, чиято премиера ще бъде на 26 октомври в Толедо.

F2F TV: Открихте ли какво има зад портите на Европа, докато работехте по общия си арт-проект и после, при представянето му?

Фернандо Хервас: Зад вратите на Европа има много въпроси, пренебрегвани и цензурирани. Работата по понятието “антропология на забравата” ни кара да се замислим над положението на индивида в настоящия европейски исторически контекст. Нина Николова работи по темата за малцинствата. Разследване по този въпрос в инсталацията “Къщи, които никога не са виждали море” ме доведе до нова естетическа цел – да медитирам върху човешката същност и красота. Целият този процес е много интензивен и удоволетворяващ.

Нина Николова: Зад портите на Европа има човешки същества, които както са различни, така и носят много общи черти – емоции, копнежи, страдания, страхове радости и надежди. България и Испания – на пръв поглед географски разделени от не малко разстояние – имат общи черти в народопсихологията си.

F2F TV: Няколко думи за пиесата на Фернандо “Welcome to the West” – какво е основното послание на моноспектакъла?

Фернандо Хервас: “Добре дошли на Запад” е поетичен отговор на бруталността и животинското в човешкото същество. Тя е директна конфронтация между красотата и ужаса. Актрисата Елиана Санчес ни показва чрез 9 монолози емоционалните епизоди за преодоляването на един варварски акт. WTTW ни казва, че ние сме уникални и свещени.

Нина Николова: В театралната пиеса на Фернандо Хервас показвам моя фотографска работа, заснета с испанската актриса Елиана Санчес в Мадрид.  В процеса на заснемане се получи една много силна симбиоза между два вида изкуство – моята фотографията и актьорското майсторство на Елиана. И двете показхме нашите чувства през погледа на жената. Във видеопрожекцията към пиесата влагам моите интимни емоции, на жената, която е майка, която може да бъде сама и объркана, самотна в този освирепял и луд свят. Работейки върху видеото,се опитах да свържа моята работа с всички останали елементи от изложбата – картини, скултури и фотография.

F2F TV: В двата ви проекта – От портите на Европа” и “Welcome to the West” – са обусловени, някак си, географски. Накъде тръгвате двамата оттук нататък? 

Фернандо Хервас: “От Портите на Европа” и “Добре дошли на Запад” започват на Босфора и завършват във Finisterre. Проектът възсяда една Европа, която се храни с бюрокрацията и богатството, в земя, която е претърпяла през миналия век най-срамните глави в историята на човечеството.

Нина Николова: Във всяко следващо представяне на “От портите от Европа” планираме да показваме нови неща. След Мадрид и Толедо изложбата ще посети София по време на Нощта на галериите и музеите през 2012-та, а след това се насочваме към Москва.

F2F TV пожелава на Нина и Фернандо да продължат пътуването си…

Може да харесате още...