В Стамболийски създадоха Граждански клуб

grajdanski klub-761436 човека се обединиха в неформален Граждански клуб Стамболийски, който да генерира идеи за подобряване на живота на хората в 5-те населени места на общината. Идеята е на бизнесмена Георги Мараджиев, който подчерта, че тя не е отсега, но през последните 10 години е била трудно осъществима поради различни причини. “Тук съм не в качеството си на кандидат-кмет, а на редови гражданин“, подчерта Мараджиев и благодари на всички, които са се отзовали на поканата му, в това число и на Атанас Мавродиев и Петко Смиленов, също кандидати за кмет на общината.

В близо двучасовата дискусия, в която местата в залата бяха подредени в кръг, сред основните проблеми, които хората очертаха, бяха липсата на достатъчно пешеходни зони, непроходимите тротоари, недостъпната община, липсата на достатъчно информация за публичните финанси, както и лошата спортна инфраструктура, належащите ремонти в медицинския център и читалището в Триводици, недостроената църква там и невъзможността за изява на децата с таланти заради неработещи читалища в някои от селата.

grajdanski klub-7652Хората предложиха решения на проблемите, а сред идеите за развитие на общината изпъкна предложението на интернет специалиста Ангел Анчев за приемане на система за вътрешен контрол на работата на общинските служители, каквато в западните страни се прави по „ключови показатели за ефективност” и стимулира работещите хора. Изследователят Гавраил Панчев сподели идеите си за създаване на научен център и домакинство на ежегодни научни конференции. Беше предложено още да се потърсят и изявени личности в различни области от Стамболисйки, които да помогнат за популяризиране на живота в общината.

grajdanski klub-7591Идеите ще намерят място във фейсбук група Граждански клуб Стамболийски и след изборите ще бъдат предадени на новия кметски екип. Учредителите се съгласиха и за регулярни срещи веднъж месечно.
“Има условия за създаване на гражданско общество в общината и това трябва да радва всички ни”, коментира в края на срещата Георги Мараджиев.

Може да харесате още...