100 дни обществен кредит за ВСС?

“Пожелавам ви решенията, които предстои да вземате, да бъдат не заради Брюксел, и не заради партийни зависимости, а да ги вземате заради справедливостта в България. Така президентът Росен Плевнелиев се обърна към членовете на Висшия съдебен съвет по време на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания състав на Съвета.

В обръщението си държавният глава подчерта, че новият ВСС е изправен не само пред необходимостта да завърши продължилата с години реформа в съдебната власт, но и да постигне конкретни резултати в полза на обществото, репутацията на институцията и държавността. “Рецептата за успех e в резултатите. Демокрацията в България е функция на вашия труд и начинът, по който вземате решенията си и вашата ценностната система формират ценностната система на нацията”, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Президентът призова новия ВСС да се ръководи в своите действия от принципите на демокрацията и справедливостта и да даде своя принос за изграждането на работещи държавни институции. По думите на Росен Плевнелиев именно работещите институции представляват гаранцията за успешното развитие на обществото. “Пожелавам ви силно начало. Каузата е модерна, достойна и просперираща България”, каза още президентът Плевнелиев.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева призова от своя страна обществото да даде кредит на доверие на ВСС от поне 100 дни – колкото по принцип се полагат и на правителството. Тя заяви, че едно от основните предизвикателства пред новия състав на съвета е да предложи решение на проблема с натоварването в съдебната система. Министърът очерта като важни задачи още изработване на ясни критерии за оценка на качествата на магистратите и налагането на прозрачност при вземането на кадрови решения.

25-мата члена на ВСС ще се представляват от съдия Соня Найденова, излъчна от квотата на НС (ГЕРБ). Тя спечели със 17 срещу 8 гласа пред конкурента си Юлия Ковачева от съдебната квота, (издигната от Калин Калпакчиев, член на Съюза на съдиите в България).

Може да харесате още...