Сигнализират Вивиан Рединг за архивите на ДС

pensionerСигнал до прокуратурата и до Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия, комисар по правосъдие, основни права и гражданство, ще подадат политически затворници на комунистическия режим. Сигналът е срещу Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието, заради това, че не е предала намиращите се в Министерството на правосъдието архиви на бившата комунистическа Държавна сигурност. В писмото се посочват и непредадените ДС архиви от Националната разузнавателна служба. За сигнализирането на прокуратурата и Европейската комисия съобщиха днес на пресконференция в БТА представители на гражданските организации Център „Хана Аренд”, Асоциация за свободно слово „Анна Политковская” и „Мемориал на съпротивата”.

Рединг ще бъде уведомена и за намерението на БСП да закрие комисията по досиетата, което би било нарушение на изискванията за членство на България в Европейския съюз, смятат от тези органзиации.

От гражданските организации представиха и петицията си до Народното събрание и Европейския парламент, в която настояват за инкриминиране отричането на комунистическите и нацистките престъпления в България и непризнаване за осигурителен стаж времето, прекарано на щатна длъжност в ДС или като щатен функционер на  БРП /к/, БКП, ДСНМ и ДКМС  през периода 9.9.1944 – 10.6.1990 г.”

Политическите затворници искат и оставката на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред при НС Атанас Мерджанов заради публичните му изказваният за ДС.

 

 

Може да харесате още...