Министърът на отбраната за бриг. ген. Шивиков от 61 бригада: Прави се опит България да бъде лишена от един достоен генерал

6ivikov“Несъвършенство в закона позволява държавата лесно да бъде лишавана от приноса на високо подготвени офицери с безценен боен опит от мисии и операции. В Република България, в условията на демокрация и гражданско общество, е недопустимо да се вменява вина и да се отнема достъпа до класифицирана информация на военнослужещи в хода на предварително разследване срещу тях, базирано на анонимни доноси и сигнали.” Така започва изявлението на министърът на отбраната Николай Ненчев, който изказа безпрецедентна подкрепа за командира на 61 Стрямска механизирана бригада Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков. Той е разследван за злоупотреба заради сигнал, че негови подчинени участвали в ремонт на апартамента му. Вчера бригадният генерал заяви публично, че подава оставка. А митингът в негова подкрепа в центъра на Карлово събра цивилни и военни не само от местната бригада, а и бивши и сегашни командоси от Специалните сили, от редиците на които Шивиков участва в мисии в Ирак.

“Отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация на бригаден генерал Димитър Шивиков не е единствения случай, но за първи път се посяга на висш офицер. Без достъп генерал Шивиков не може да изпълнява своите задължения. Но ако по-късно бъде оправдан от съда, той няма да може да се завърне на военна служба, съгласно разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили.

Българската държава е инвестирала огромни финансови средства в обучението и подготовката на висшия команден състав, включително в престижни военни учебни заведения извън страната. Това ни задължава да използваме максимално техния потенциал и да подхождаме внимателно и аргументирано при освобождаването им от военна служба”, се казва още в позицията на военния министър.

В нея се подчертава, че Министерството на отбраната е подготвило предложения за изменения и допълнения на Закона за защита на класифицираната информация, чрез които се цели ограничаване на случаите на отнемане на достъпа до класифицирана информация, в това число при образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер, но преди да е налице влязла в сила присъда. Освен това в Министерството на отбраната е назначена работна група със задача изготвянето на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В работната група ще се обсъдят случаите на прекратяване на договорите за военна служба, в това число и хипотезата – при отнемане на достъп до класифицирана информация. При обсъждането ще бъдат отчетени и предложенията, постъпили от въоръжените сили за такава законодателна промяна, която да гарантира както интереса на военнослужещия с отнет достъп, но без влязла в сила присъда, така и интересите на държавата.

Днес министър Ненчев се срещна с личния състав от 61-ва бригада, дислоцирани в гарнизон Карлово, както и с командирите на военните формирования на бригадата в Казанлък и Плевен. На срещата бригаден генерал Димитър Шивиков увери министъра, че въпреки създалата се ситуация около неговото освобождаване, хората му са с висок боен дух, мотивиран за служба и за изпълнение на задачите.

“Нека не си заравяме главата в пясъка, проявявайки бездушие и примирение. Нека браним честта и достойнството на тези, от които очакваме да отбраняват Родината, ако се наложи дори с цената на живота си”, завършва изявлението на Ненчев днес.

А снощи Шивиков изрецитира на карловския площад със сълзи в очите:
„Ако аз не изгоря,
ако ти не изгориш,
ако ние не изгорим,
как ще превърнем тъмнината в светлина”.

Според подкрепящите го, обвинението е скалъпено заради постове.

Може да харесате още...