Заради случая с бриг. ген. Шивиков внасят поправка в Закона за класифицирана информация 

helikopter_rangers_krumovo_001Предложение за промяна на Закона за класифицирана информация ще внесе Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ по повод отнемането на разрешителното за достъп до класифицирана информация на бригаден ген. Шивиков. “Няма да скрия, че поправката е в резултат и на рапорта, който той подава за напускане на Българската армия”, каза в народното събрание  в края на седмицата бившият министър на отбраната Ангел Найденов. Случаят с ген. Шивиков се превръща в прецедент за предложение за промяна на закон, но това е единствения начин да покажем, че командващият 61-ва Стрямска Механизирана бригада се ползва с пълното доверие и подкрепа на социалистите, категоричен бе народният представител от Карлово Пламен Славов. Според него само така може да се промени ситуацията, при която един уважаван и ползващ се с огромно доверие български воин може да продължи да изпълнява своите функции.

Обмислят се няколко опции за промяна на закона. Единият вариант е да отпадане на изискването за образувано досъдебно или съдебно производство за престъпления от общ характер, тъй като е в противоречие с един основен конституционен принцип и това е принципът за невиновност. Втората е да се прилага отнемането при съответните критерии по целесъобразност и по преценка на съответния административен ръководител, което отваря вратите за субективизъм, според вносителите, и като трета опция е това изискване да отпадне в процедурата за отнемане и като основание за отнемане на разрешителното за достъп до класифицирана информация.

Надяваме се още следващата седмица законопроектът да се разгледа в комисия и в бърз порядък да влезе в пленарна зала, което може да стане още в сряда, коментира Пламен Славов.

Може да харесате още...