Вълшебна Коледа с „Лешникотрошачката” и великолепната музика на Чайковски

le6nikotro6a4kaС вълнуващата премиера на “Лешникотрошачката” от Чайковски снощи в Пловдив Държавната опера под тепетата събра десетки семейство край елхата в Дома на културата. Снежна кралица, цветни герои и много феерия са включени в най-красивия балетен спектакъл за Коледа, видя публиката вчера.

От години на Пловдивска сцена не е поставяно класическо балетно заглавие! Хореографията е дело на Боряна Сечанова, директор на балет „Арабеск”, която сътворява вълшебна феерия с танцуващи балерини на палци. Художникът Иван Токаджиев й помага като превръща сцената в бяла приказка с над 500 метра тюл. В „Лешникотрошачката” се включва и любимата на децата Госпожа Опера, която се преобразява в Снежна кралица и твори вълшебства заедно с майстора на играчки Дроселмайер.

БLTилетите за петте дати за балета от Чайковски през декември се изкупени още преди премиерата. Няма никакви билети за 7.12, 14.12, 17.12 и 22.12, съобщават от Операта. Поради големия зрителски интерес ще се играе допълнително представлението на коледния семеен балет на 14.12 ( неделя) от 18 часа. Има и ограничен брой билети и за представлението на 21.12 (неделя) от 11 часа.

Освен  с “Лешникотрошачката”, Държавна опера Пловдив пренася празничната традиция на световните оперни театри като включва в афиша си и други коледни заглавия като „Хензел и Гретел” и „Бохеми”.

снимка 1: Държавна опера Пловдив, фейсбук страница

Може да харесате още...