Какво трябва да се промени в образованието – включете се в дебата на живо днес от 18 в центъра на София

u4ili6te-nadpisКакво трябва да се промени в образованието – включете се в дебата на живо днес от 18 в центъра на София, в градинката между “Ангел Кънчев” и “Солунска”.  Това е поредната стъпка на Център за образователни инициативи и Институт за прогресивно образование в усилията им това, което се случва в учебните заведения у нас и формира, на практика, сериозна част от мирогледа на децата ни,  да се изнесе от чиновническите кабинети на Министерството на образованието и да включи родители, учители и експерти.  Защото образованието е наистина важно, не само когато се говори в компания колко е важно и как всичко е шит”, казва Емил Жасим от Център  за образователни инициативи. Публичният дебат ще е на тема “Учебниците и съвременните методи на обучение – от какво имат нужда българските ученици?”.

Това е първият по рода си публичен дебат “на площада”, посветен на образованието, казват организаторите и посочват въпросите, около които той ще се завърти:  каква е целта на средното образование; от колко учебника имат нужда българските ученици; възможна ли е промяна в разбирането за това как учат децата и кои са новите начини и инструменти за учене; необходимо ли е да бъдат създадени национални стандарти за оценяване на учениците и съдържание на учебниците и учебните помагала.

До този момент участие в дебата са потвърдили няколко неправителствени организации “Институт за прогресивно образование”, Асоциация “Родители”, Фондация “Пайдея”, Национална мрежа за децата, училищни директори, учители и експерти. Сред поканените са и представители на МОН и Столична община.  Модератор на събитието е Цветан Цветански, председател на УС на Център за образователни инициативи.

Според регламента, кратки презентации на основните тези ще представи всяка от страните. Публиката ще има право да зададе въпроси, на които да дадат отговор всички представени страни.

Може да харесате още...