EVN няма да плати на НЕК: “Дейността ни е изцяло в съответствие със законовите ни задължения”

evn_jiciВъв връзка със седем дневния срок, даден от ДКЕВР на електроразпределителните дружества да платят на НЕК сумите, които, според Комисията, те й дължат, днес от EVN България Електроснабдяване заявиха, че няма да платят. От дружеството посочват като причина все още некомпенсирани разходи от НЕК към тях, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 01.07.2012 г – 31.07.2013 г. Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на EVN България Електроснабдяване да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК, обясняват в становище от EVN и уточняват още:

С цел отхвърляне на всякакво съмнение, EVN България Електроснабдяване няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК, тъй като вече е заплатила въпросната сума през посочения по-горе период, в изпълнение на законовите си задължения към ВЕИ производители.
Предвид създадената ситуация в сектора, компанията потвърждава своята готовност да участва в конструктивен диалог за намиране на разумно решение при равно третиране на всички участници. EVN България Електроснабдяване очаква всички отворени въпроси да бъдат решени заедно с ДКВЕР и НЕК по пътя на преговорите.

На 7 април от 10.00 часа е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите. Процедурата за това беше открита на 19 март.

Може да харесате още...