Инструкторът по айкидо в Тотал Спорт Лусиана Ямада живее на 2 континента преди да реши, че ще отглежда дъщеря си в България

total_instruktori_fun_014Тя има трети дан по айкидо, владее уникалните техники на тайландския масаж, говори четири езика и умее да приготвя десетки здравословни и вкусни ястия. Родена е в Бразилия, започва да практикува айкидо в страната на баща й – Япония, учи тайните на вълшебния масаж в Тайланд, но избира да отглежда дъщеря си в България. Тук пък мястото, където се установява, за да сподели усвоеното на два континента, е Пловдив. Причината е Робърт Мелев, мъжът, с когото споделят не само една философия, но и живота си. 

Двамата се запознават в в Айкидо Хомбу Доджо в Токио при шихан Миамото Цурузо, 8 дан. По това време Лусиана вече 8-ма година е там. Тренировките й са сутрин и вечер, преди работа. Има черен колан. И изобщо не си представя, че няколко години по-късно ще се пренесе с Робърт в Пловдив.

lusiana6Тук, в Клуб Тотал Спорт, двамата вече седма година посвещават в пътя на айкидо деца и възрастни. Освен с възрастни, Лусиана работи и с групата на малките. В нея е й 8 годишната им дъщеря Зои. Първокласничката вече е защитила жълт колан и майка й признава, че не я дели и не я поощрява повече от другите деца, напротив. Определя се за строга, защото в айкидо е важна концентрацията. Децата трябва активно да слушат, за да могат да изпълнят техниката – обяснява. След това трябва да се потрудят като сгънат по определен начин кимоното.Прави ми впечатление, че са много доволни, когато могат да научат нещо ново и да го покажат. Аз ги поощрявам тогава – допълва Лусиана. Поощрението се състои в това да даде възможност на най-добрия да води тренировка с нея. Така за всеки от тях е стимул да е семпай.

В резултат на търпението, към което ги пручава с всеки час, Лусиана има възпитаници, преминали в групата на възрастните и дори вече носят хакама. Така се нарича черната част от костюма за айкидо, приличаща на пола-панталон, която, ако си момиче, можеш да заслужиш при защита на 30-то кю; а ако си момче – след като положиш успешно изпит за черен колан. Вярвам, че айкидо е важно, защото учи на контрол, обобщава бразилката с японска кръв.

А за тайландския масаж споделя, че е несравним за тялото на активните хора заради уникалното подобряване на кръвообращението. То се получава от комбинацията между акупресура и йога и освен че релаксира изключително човек, го зарежда с енергия. Тайландският масаж се прави в продължение на един час от стъпалата към главата, прилагайки натиск по енергийните линии, същевременно разтягайки ставите, за да ги отпусне. Масажистът използва ръцете и понякога краката си, за да упражни разтягащи движения, разказва Лусиана. Има случаи, в които нейни клиенти заспиват на 5-тата минута. Резултатът е балансиране на енергийната система на тялото, облекчаване на мускулното и ставно напрежение, увеличаване на гъвкавостта и тоталното премахване на стреса и умората.

Лусиана усвоява тайните на това вълшебство за тялото 6 месеца от извора. В Тайланд това е религия, казва с лека тъга, защото в Пловдив action1интересът към този масаж е незначителен. Може би заради липсата на достатъчно информация, допуска тя и признава, че много й се иска в страната ни, която двамата с Робърт са избрали, за да отгледат Зои, един ден хората да се научат да се грижат и за духа, и за тялото си, както и да правят това, за което говорят.

След борбата класически стил в ученическите години, какво е айкидо за Робърт и защо всяка сутрин в 5:30 часа се появява в бели дрехи в Клуб Тотал Спорт – очаквайте в F2F TV.

Може да харесате още...