Близо 7 100 000 зрители имат достъп до цифрова ефирна телевизия

netwars96.2% от населението на страната покрива изградената мрежа, чрез която се разпространяват програмите на обществената телевизия – БНТ1 и БНТ2 и БНТ HD. Това съобщиха от „НУРТС Диджитъл“ ЕАД и „Фърст Диджитъл“ ЕАД във връзка с високия обществен интерес към процеса на въвеждане на наземна цифрова телевизия. Те са категорични, че изградените мрежи за цифрова телевизия (две търговски и една обществена) са изцяло в съответствие с поставените изисквания в актовете, които регламентират дейността по преминаване от аналогово към цифрово телевизионно излъчване.

От „НУРТС Диджитъл“ ЕАД са изградени две мрежи, чрез които се разпространяват програмите на търговските телевизии. На първата мрежа, която осигурява покритие на 96.2 % от населението на страната се разпространяват при свободен достъп 7 телевизионни програми, включително националните телевизии, които се разпространяваха аналогово – bTV и Нова телевизия, както и bTV Lady, Ring.bg, Diema Family, TV7 и News 7.

Втората мрежа, изградена от „НУРТС Диджитъл“, която има техническа възможност да разпространява до 8 програми, осигурява покритие на над 85 % от населението на страната и чрез нея се разпространява програмата Bulgaria On Air.
Следователно два от изградените мултиплекси осигуряват покритие на над 7 млн. души, които имат достъп до обществените телевизионни програми на Българската национална телевизия и седем телевизионни програми на търговските телевизионни оператори. Изградените за период от три години мрежи постигат покритие на населението, осигурено от аналоговата мрежа, изграждана за период от над 50 години, подчертават частните фирми.

ПО техни данни, изградените мрежи имат покритие на процент от населението на България, който няма аналог в европейските държави, със сходни географски (планински) и демографски (многобройни населени места с малко на брой население) особености. При общ брой от 5289 населени места в България е осигурено покритие, както следва: за 3538 населени места – над 90 % покритие по население, за 1009 населени места – от 30 до 90 % покритие по население, за 225 населени места е осигурено от 10 до 30 % покритие по население, а за 124 населени места цифровият сигнал достига до не повече от 10% от населението.

Общо 393 населени места остават без покритие на цифров сигнал, като от тях 337 населени места са с население под 200 души. На база на тези данни без покритие с цифрова ефирна телевизия остават около 279 836 граждани на страната, от които ефирна телевизия гледат около 100 000.

„НУРТС Диджитъл“ ЕАД и „Фърст Диджитъл“ ЕАД заявяват, че ще продължат работата си по оптимизация на мрежите, с цел осигуряване на най-висок възможен процент от покритие на населението. Следва да се отчете обаче, че осигуряването на 100 % покритие на населението ще доведе до повишаване на разходите, както на мултиплексите, така и на телевизионните оператори. Считаме, че на този етап двете търговски дружества са направили едни от най-мащабните инвестиции, с широко обществено приложение. В тази връзка двете търговски дружества изразяват готовност да участват в обсъждането на съвместни инициативи на всички заинтересовани от процеса на цифровизация в България страни (независими регулаторни органи, държавни органи, неправителствени организации, телевизионни оператори и мултиплекс оператори) за намиране на бързо и удовлетворяващо обществените нужди решение.

Може да харесате още...