Поискахме от Канада Отпадане на визите за българи

leti6te_plovdiv_01Отпадането на визите за българи, които пътуват до Канада, обсъдиха по време на срещата си в рамките на участието си в 68-та сесия на ООН министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на външните работи и международната търговия на Канада – Джон Беърд. В момента от страните от ЕС само България, Чехия и Румъния имат подобно ограничение. Канадският външен министър разясни, че е предвидена законодателна промяна, която ще позволи отпадането на визовия режим.

Вигенин заяви, че между двете страни няма отворени въпроси и отношенията бележат положително развитие. Той приветства откриването на канадски визов център в София, като подчерта желанието на българската страна за отпадане на визовия режим за пътуване на български граждани.

Двамата министри обсъдиха също международната ситуация и хуманитарната криза в Сирия, като бе изразена съвместната тревога от влошаването на кризата и нуждата от решителни действия на международната общност и ООН. Беше изразена надежда за положително развитие на преговорите между Израел и Палестинската власт. Министър Вигенин благодари за предоставената помощ от канадска страна при разследването на атентата в Сарафово.

източник:  пресцентър МВнР

Може да харесате още...