Работодателските организации с декларация за гражданското неподчинение на полицаите

sydebna_policiaНационално представителните работодателски организации в България са силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Безпокойство будят, както начинът, по който се извършват протестите, така и ЦЕЛИТЕ на протеста. Това се казва в декларация на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Документът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
“Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност“ и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени,” се казва в декларацията. Работодателите приемат за неприемливо липсата на материално-техническа обезпеченост за дейността на органите на реда да се посочва като аргумент за възпрепятстване на реформата в пенсионното осигуряване. “Убедени сме, че превръщането на осигурените по чл.69-70 от КСО в особен вид каста е вредно и за осигурителната система, и за обществото като цяло. Както сме убедени, че заетите в системата на МВР трябва да разполагат с необходимото оборудване, технически и материални средства, за да изпълняват качествено задълженията си”, категорични са организациите.

Те посочват, че обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите, че криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети и че в същото време България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население.

“На фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР, поведението и претенциите на протестиращите са, меко казано, неуместни. По същество, протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора, за сметка на данъкоплатците,” пише още в декларацията.

Работодателите са категорични, че никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни „социални пакети“ и подобни надбавки за прослужено време. “По тези показатели служителите в сектор „Сигурност“ могат да бъдат определени като „галеници на обществото“, респективно – на властта. Ето защо, изразяваме твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор „Сигурност“.”

Декларацията завършва с призив към изпълнителната и законодателната власт да НЕ отстъпват от “принципната позиция, че сегашното положение НЕ може да се запази повече. Преговори може и трябва да се водят, но не бива да се отстъпва от принципната позиция, че част от привилегиите на работещите в сектор „Сигурност“ са в разрез с приетото за цялото общество, както и че социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на НИКАКВА реална преценка на база постигнати резултати.”

Организациите призовават още полицейските синдикати да осъзнаят, че без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд.

Краят на документа е апел и към Министъра на вътрешните работи – “да създаде реално работещ социален диалог във ведомството си, за да може да се постигнат нови, справедливи форми на отчитане на личния принос на служителите в работата по опазване на обществения ред, живота, достойнството и имуществото на гражданите.“

Може да харесате още...