Последен ден на депутатите преди ваканцията, 50-ти ден на протести и призив на правозащитници към полицията да не притиска недоволните

znak_stopВ 50- тия ден на протести срещу правителството, депутатите си биха шута и излязоха в лятна ваканция. Последният петък, обаче, отхвърлиха набързо първото ветото на Президента в този парламент – върху част от промените в Закона за специалните разузнавателни средства. Според държавния глава те заплашват независимостта на съдебната власт, но какво тук значи някаква си независимост… 

За периода, в което това НС действа – от 21 май до 2 август – то е приело 23 закона и 89 решения, сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и законодателната дирекция на Народното събрание днес. През този период парламентът е имал 31 пленарни заседания; в него са постъпили 174 въпроса и 39 питания на народни представители към министрите от кабинета на Пламен Орешарски. Отговорено е на 101 въпроса и 21 питания.

Протестиращите – обаче – едва ли ще се впечатлят от статистиката. Те се готвят да потеглят на море с депутатите и да недоволстват пред базата им в Евксиноград край Варна.

Междувременно от Българскияп Хелзински комитет призоваха Полицията да прекрати недопустимия натиск върху протестиращи. Оттам съобщиха, че са получили сигнали от граждани она Пловдив, Благоевград и София, които твърдят, че са подложени на натиск от полицията. По думите на някои от тях натискът се е засилил особено след 7 юли 2013 г. и се изразява в следното, по данни на БХК:

„постоянно са заснемани с видеокамери от представители на полицията, като това се прави демонстративно и без никакво обяснение (Пловдив); На много от протестиращите са издавани писмени разпореждания по Закона за МВР, с предварително напечатани ЕГН-та и лични данни;  Много от протестиращите са призовавани в полицейските управления и принуждавани да подписват предупредителни протоколи, без да има каквото и да е основание за това; Системно се изискват личните документи и личните данни на протестиращите, без те да са уличени в извършване на престъпление или нарушение на обществения ред. На 31 юли близо до Благоевград полицейски служители са спирали автобуси с граждани от Благоевград и Гоце Делчев, които се прибират от протест в София и са извършили проверки на самоличността на всички;  Някои протестиращи (от Пловдив, Гоце Делчев, Благоевград) са призовавани в поделенията на МВР, за да дават обяснения за своите действия или за тези на други участници в протестите, включително когато са участвали в протести в друго населено място; Някои протестиращи са задържани продължително време в поделенията на МВР на единствено основание, че не са успели да представят документ за самоличност, когато им е поискан; На някои от протестиращите са отправяни устни заплахи от страна на полицията. По данни на протестиращите от Благоевград и Гоце Делчев още с пристигането им в София са били посрещнати от служители на КАТ, ДАИ и Охранителна полиция, като един от полицаите им е казал, че има заповед “от министъра” да бъдат задържани.“

Българският Хелзински комитет напомни, че това е в разрез с международните стандарти за защита на правото на мирно събрание и на лична свобода и сигурност. И че България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека в Страсбург в случай на несъразмерно използване на правомощията при задържане на хора.

През изминалите дни с позиции срещу упражненото полицейско насилие над протестиращите граждани и журналисти в София излязоха и международните правозащитни организации Human Rights Watch, Amnesty International и Репортери без граници.

Може да харесате още...