Главният прокурор – сигнализиран за фирмите, които събират просрочени вземания от длъжници

Темата стана широко коментирана още през лятото, от вчера с нея са сезирани главния прокурор и Комисията за защита на лични данни. Става дума за дейността на т.нар. фирми за събиране на просрочени вземания от длъжници. Сигналите са изпратени от ВМРО.

Според тях, голяма част от дейността на тези фирми е незаконна и нерегламентирана. Молбата към прокуратурата е да бъдат събрани, проверени и обобщени случаите за събиране на дългове от цялата страна и компетентните органи да се произнесат по законосъобразността на фирмите, които я извършват.

Заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки и правният съветник Карлос Контрера представиха и конкретни случаи за неправомерни действия от страна на събирачите на дългове. Все повече сигнали за жалби, които в огромната си част са свързани с тормоз на хора по линия на битови сметки, комунални плащания и други по-дребни суми, пристигат при нас, обявиха представителите на воеводите.

Те изказаха опасение, че в следващите месеци подобен нерегламентиран рекет за дребни суми ще се оказва над все повече хора. Затова припомниха, че всяко искано задължение трябва първо да бъде доказано в съда.

Джамбазки и Контрера изразиха опасение, че съществува негласно съглашение между телекомите и монополистите в комуналните услуги за прехвърляне на лични данни и лични телефони. Иначе не можем да си обясним факта, че хора може да бъдат тормозени по телефона без да са го предоставяли на комунално дружество, например, коментира Джамбазки.

Той посъветва гражданите, ако се появи събирач на дългове на вратата им, веднага да сигнализират в прокуратурата и на съответните органи, да завеждат дела за тормоз и изнудване.

Комисията за защита от лични данни пък е попитана проверявани ли са фирми-събирачи на дългове и позволен ли е безконтролен трансфер на лични данни от страна на фирми към събирачите без знанието на титуляра.

Може да харесате още...