Италиански художник показва с изложба в София връзката изкуство-наука-енергия

Може ли да има връзка между изкуството, науката, енергията? Ще чуете различни отговори, но утвърдителният ще може да видите с очите си в изложбата на италианския художник Атилио Таверна в София. Тя се открива на 27 юни, четвъртък, в Галерия „Средец“, представена от Италианския културен институт в столицата. Под името “Abstracta. В памет на Дора Валие” експозицията показва осем маслени произведения върху платно, две произведения от плексиглас и десет рисунки.

Дора Валие е изкуствовед от български произход и натурализирана французойка. Именно от нейните теоретични идеи художникът черпи вдъхновение. Философските ѝ размишления за връзките между изкуството и науката, физиката и математиката го провокират интелектуално и артистично и той пресъздава в творбите си с езика на абстракцията истинския съюз между тях.

“В неговите произведения е възможно да се прозре това, което иначе би останало ограничено до знаците на физико-математическите уравнения“, разказват в аванс от Италианския културен институт в София. За художника допълват, че е роден през 1945-та, живее и работи в Басано дел Грапа (Виченца) и освен че е учил живопис в Академията за изящни изкуства във Венеция, се е обучавал и в икономика в Ка Фоскари. Носител е на няколко международни научни награди. Твърди се, че неговите творби са с принос в квантовата физика.

Дора Валие се установява в Париж през 1950 година, защитава дисертация по византийско право в Падуа, работи като изкуствовед. Специално е изучавала творчеството на Жак Вийон и Анри Русо, познавала е Жорж Брак, Пикасо и много от големите художници на 20 век. През 1967 г. публикува “L’Art Abstrait” за “Editions Pluriel” – книга, която проследява историята на абстракцията, нейната поява в живописта и скулптурата.

Официалното откриване на „Abstracta. В памет на Дора Валие” ще е от 18.00 часа в присъствието на посланика на Италианската република в България Н. Пр. г-жа Джузепина Дзара. Експозицията е под патронажа на президента Румен Радев и със съдействието на българското министерство на културата.

Не пропускайте още:

2023: Мила Ненова в КИК 9: Когато се стремиш към нещо повече от теб, то те прави щастлив

Носителят на Международен приз за принос към жените по света с две модни събития у нас

Дизайнерът Иван Донев и община Раковски ни канят на Ден на модата, изкуството и занаятите

В Рим започва Празник на българското кино

2019: „Италианката в Алжир“ на Старозагорската опера идва в Пловдив

20 годишният пианист Георги Вълчев – моето пловдивско начало на европейската столица на културата

2018: Месо от българско черно прасе в листа от смокини събра овации на кулинарен форум в Италия

В Пловдив представят книга за артистичния път на “желязната двойка” в работата и живота Кристо и Жан-Клод

Реал Мадрид с първия трофей за сезона – “Купата на деветте ценности” на детския проект „Футбол за приятелство“

2016: Среща с книга за кулинарните традиции в Италия – днес в Пловдив

2015: Второ място за малките певици от „Сладурана” на международния конкурс „Орфей в Италия”

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. X23ped каза:

    Hey people!!!!!
    Good mood and good luck to everyone!!!!!