Среща с книга за кулинарните традиции в Италия – днес в Пловдив

„Храната – италианското щастие” на издателство „Авлига“ ще бъде представена в Пловдив тази вечер от 18 часа в Библиотека ”Иван Вазов”. Кулинарният пътеводител из областите на Италия е написан от рускинята Елена Костюкович, която живее и работи от 30 години на Ботуша и е преводачът на руски на книгите на Умберто Еко. Сигурно и затова той признава в предговора си към книгата, че Елена най-вероятно милее повече за италианската кухня, отколкото самите италианци.Тази книга представя кулинарните традиции на различнитерегиони. Гастрономическите детайли и специфичните описания на характерни ястия и продукти са съчетани с културологично изследване на историята и традициите в Италия, поднесено по увлекателен и атрактивен начин. Затова Умберто Еко не пести похвалите си за книгата.

От нея читателите могат да научат, че пицата, както си я представят по цял свят (кръгла, зачервена и поръсена отгоре със сирене), е измислена в Италия в края на ХІХ в. През 1889 г. дон Рафаеле Еспозито, собственик на прочутата пицария „Бранди“ в Неапол, поднася на своите клиенти патриоти националния трикольор във вид на ястие (пица с домати, бяла моцарела, зелен босилек) в чест на тогавашната кралица на Италия Маргарита Савойска. Блюдото е високо оценено от самата кралица и оттогава тази пица се нарича така – „Маргарита“.

Пицата, за всеобща изненада, не е флагманът на италианската кухня. Първото място държи и винаги е държала пастата, чиито вариации, формати и разновидности са толкова много, че сигурно не могат да се научат за един живот. Те, обаче, могат да се намерят в специалното приложение в края на книгата, заедно с препоръки за салци и сосове към тях.

„Храната – италианското щастие” е подходящо четиво не само за гурме специалистите и за гастрономите като цяло, но и за онези, които принадлежат към все по-нарастващата „армия” от фенове на всички кътчета на Италия и нейната култура. Книгата е носител на италианските награди Premio Bancarella della Cucina за 2006 г. и Chiavari Literary Award за 2007 г.

Може да харесате още...