Шапките от КанАДА на Мария Узунова – с шарки от тишина

Изпрати ми четири шапки в един от най-горещите дни на юни. По електронна поща. Не се чудете как – просто използвам метафора. Но и не съвсем. Мария Узунова – момичето с бистросини очи от вестник „Марица“, което пишеше за култура в онези романтични години на промяната, когато и аз, и тя бяхме млади журналистки, а светът беше пълен с истории, които чакаха точно нас, за да ги разкажем, отдавна беше нахлупило шапка невидимка за този живот и бе прекрачило в друг – емигрантският.

През годините чувах, че е отвъд Океана, после – в Куба, после – загубих следите, макар че се намерихме във фейсбук. Самата аз живях извън България, но после се върнах. Може би затова ме избра, за да сподели с мен какво е написала.

„Намирам, че ти ще ме разбереш най-добре като майка, журналист, емигрант и жена в крайна сметка”, каза ми без думи – през месинджър.

Ако си живял навън, знаеш, че писането става най-близката ти форма на общуване, интернет – „кафенето“, без което не можеш. И да, аз я разбрах. Нещо повече – почувствах болката ѝ, видях как я затваря всяка година в куфарите си за българската ваканция, за да я пусне у нас да поскита за малко, после пак да я натовари и да я върне обратно към живота с нахлупена до очите ѝ шапка невидимка за минало.

„Шапка от поезия“, „Гаврошовски каскет“, „Емигранстка шапка“, „Шапка на коляно (репортажи на чистачката)“ – истиснки литературни бисерчета, които ще откриете в русите коси на Мария, „щипнати“ небрежно, за да не ѝ пречат. Не, не защото така е модерно. А за да напише най-достойните си репортажи – на майката, която минава през всичко:

„Канада ми взе най-силното оръжие – българския. Словото. Книгите. Дипломата. Сега имам прахосмукачка. Но поне децата ми говорят по три езика перфектно“, пише Мария Узунова.

А тази книга е тишината ѝ с шарки от изгубеното бъдеще. Прочетете я! И може би сама ще поиска да свали шапката си невидимка. За да се намери.

Не пропускайте още:

Всички публикации в рубрика КНИГИ

Всички публикации в рубрика Поезия

Всички артикули в онлайн магазина KeePReading

2022: Кръстиха парк в Канада на българина Игнат Канев

2017: От 1 май кандидатстваме за електронно разрешение да пътуваме в Канада

Авиокомпанията Би Ейч Еър ще е въздушен превозвач от България до Канада

2016: От 1 май 2017-та – без визи за Канада за бизнеса и българите, които вече са били в страната

2015: Първата Мис България в Канада Антоанета Попова – шампионка по спортни танци в страни на два континента

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.