“Поезия безкрай” е мотото на 10-ия кино-литературен фестивал Синелибри

Десетият юбилеен кино-литературен фестивал Синелибри се задава на хоризонта, загребвайки вдъхновение с веслата на мотото “Поезия безкрай”. Амбициран да покаже най-новите кинематографични шедьоври, окрилени от необозримия свят на книгите, този единствен по рода си филмов форум ще се проведе от 10 октомври до 3 ноември паралелно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

“С мотото „Поезия безкрай“ фестивалът отдава почит на корифеите на поетическото изкуство, на които дължим незабравими трепети и полети на духа. Достатъчно е да споменем най-великия френски поет от епохата на Ренесанса – Пиер дьо Ронсар, роден преди 500 години и провъзгласен от съвременниците си за „Принц на поетите“; прочутия чилийски поет и Нобелов лауреат Пабло Неруда, роден преди 120 години; безсмъртния мексикански поет, есеист и Нобелов лауреат Октавио Пас, от чието рождение се навършват 110 години; гениалния ирландски драматург и поет Оскар Уайлд, роден преди 170 години; екстравагантния Джордж Байрон, отлетял преждевременно от този свят преди две столетия… През 2024 г. отбелязваме и 120 години от рождението на българския поет и преводач Атанас Далчев – творец ерудит, неподатлив на конюнктурни влияния”, допълват контекста на форума организаторите.

От екипа обяснявят и идеята за визията на тазгодишното издание. Генерирана с помощта на AI, тя е продукт на оригиналната дизайнерска дарба и свежите идеи на Радослава Боор, която майсторски интегрира в проектите си новите технологии.

“Синелибри 2024 празнува пропускливостта между поезията и съня, изкуството и живота, духовното и материалното, надеждата и отчаянието. Затова и фигурата в центъра на изображението, своеобразно сърце от протегнати ръце и длани, прилично на разлистена книга, символизира неизтощимия човешки порив. Чувството за общност и споделеност окриляват надеждата за едно по-хармонично бъдеще. Тук е кодирано убеждението, че единството извира от многообразието, от примиряването на различията помежду ни. Че пламъчето на живота, любовта, мирът са невъзможни без приемане на другостта, в което се съдържа толкова много красота, стига да имаш очи за нея”.

И още:

Мотото „Поезия безкрай“ напомня за едноименния филм на Алехандро Ходоровски, чиито сюрреалистични откровения пленяват или отблъскват, но никога не оставят зрителя безразличен. А крилете във фигурата са недвусмислена препратка към знаковата творба на Вим Вендерс „Криле на желанието“. Защото в основата на всяко изкуство, на всеки филм, поема или спектакъл стои желанието. Препратката към филма на Вендерс е и възможно най-поетичното, метафорично напомняне за 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена и рухването на едни илюзии, заменени с други. И тъй като в настоящия исторически момент по-често се говори за оръжия, отколкото за поезия, няма как да не отбележим 100-годишния юбилей на Труман Капоти, който твърди, че „когато оръдията замлъкнат, музите се чуват“.

Какво ще можем да видим на фестивала през есента? Като наближим брега на октомври, ще разкажем 🙂

Не пропускайте още:

“Време. Кръв. Пясък.” е готов сценарий за филм

Новият ми роман е историческо фентъзи за Гражданската война в Испания

Академично слово за литературата

“Иконичността на думите” на доц. д-р Мариана Тодорова: панорама на българската литература

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

Пейчо Кънев: Едно от качествата на великата литература е да може да те възвиси

2023: В Рим започва Празник на българското кино

2023: Кинолитературният фестивал Сinelibri тази година е под названието „Метаморфози“

2018: Кино-литературният фестивал CineLibri продължава до 24 октомври в 9 града

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.