Кино-литературният фестивал CineLibri продължава до 24 октомври в 9 града

След началото си на 11 октомври, фестивалът за филми по литературни произведения CineLibri продължава в кината на 9 български града – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Търговище, Каварна, Благоевград, Стара Загора и Габрово.

В Пловдив със специален фокус е творчеството на Ингмар Бергман. Тук домакин на фестивала е LUCKY Дом на киното, отворил за всекидневните прожекции двете си зали.

Специалната селекция, насочена към Ингмар Бергман, предлага както документални, така и игрални филми, свързани с легендарния швед. 4 от прожекциите ще са съпътствани от среща на публиката с интересни гости. Какво мина и какво предстои:

Пловдивчани ще могат да гледат три от най-известните филми на Ингмар Бергман – „Персона“, „Седмият печат“ и „Есенна соната“.

Освен класическите заглавия, публиката ще се срещне и с филма „Лив Улман. Къщата на спомените“ за живота на една от любимите на Бергман актриси. Филмът е български и част от трите документални произведения в Cinelibri – сред които също „Червено, твърде червено“, с който фестивалът се откри, както и приключенският „Да се изгубиш нарочно“, чиито екип ще пристигне за среща с пловдивчани на 19 октомври.

Фестивалът включва още няколко български заглавия. Това са „Аз съм ти, Адриана“, „Извън пътя“ и 8‘19‘‘, базирани на литературни творби. Вълнуващи ще бъдат и срещите с чуждестранните гости.

В понеделник, 15 октомври в Пловдив пристига най-добрият холандски писател Херман Кох. Той ще се срещне с пловдивчани по време на прожекцията на италианската версия на филма „Вечерята“.

Един от специалните гости тази година е и Дрор Мишани – писателят, който създаде майсторския трилър „Липсващото досие“. В негово присъствие ще можете да гледате филма с участието на Венсан Касел и Ромен Гари. Срещата ще се състои на 19 октомври в 18:00 ч.

Последната среща от фестивала е гостуване на екипа на “най-нежния български филм” „Безкрайната градина“ под режисурата на Галин Стоев. Част от звездния екип ще се срещне със зрителите на 24 октомври, от 19:00 ч.

Допълнителна информация за филмите и екранизираните книги, както и програмата по градове, ще намерите на официалната интернет страница на фестивала.

 

снимки и информация: организаторите

Може да харесате още...