„1+1“ на двама пловдивски творци в Бургас е безкрайност

В тази статия няма никаква математика, макар че изложбата, за която ще ви разкажа, се казва „1+1“. Откриха я тази вечер в бургаското “Ателие R” двамата съученици отпреди 4 десетилетия Гроздан Илков – Графа и Юли Шумарев. По стечение на звездите и математиката – мои връстници и съвипускници от гимназията. По логиката на съдбата – и приятели, години след като творчеството ни срещна отново. Първо в галерията на Кольо Карамфилов U P.A.R.K. , a после – и на други култови пловдивски арт сцени.

„48 работи представяме с Графа. Той участва с 5 пластики стийм пънк, с 2 дървени и 9 живописни платна. За първи път сме пред бургаска публика”, ми писа Юли само ден, след като в „Петното на Роршах“ под тепетата Ина Иванова го покани да разкаже как е нарисувал картина за лице на книга, която не е чел.

“Юлиански календар“ в галерия „Възраждане“ показва картина на Юли Шумарев по неизлезлия ми още роман

3-те първи дни на „Време. Кръв. Пясък.“ или как изпратих май

“Време. Кръв. Пясък.“ живее в дома ми, подарена от Юли Шумарев и умножена в умален вариант като корица на романа ми за Гражданската война в Испания. В нея ценителите на деликатния му рисунък откриват моментално неговия почерк. Единственото, което липсва от всичките му други картини, и както сам призна Юли, е женският образ. Предполагам, защото навсякъде в своите платна той рисува любовта си. А в книга, която не си чел, няма как да се влюбиш в женския образ, защото още не си го срещнал.

Ако отидете в “Ателие R” обаче, ще видите как изглежда любимата на Юли Шумарев. Тя е нежна като цвете и е изписана с благоговевение сякаш е икона. „Върху лицето ѝ няма устни“, казва в „Петното“ пред публиката на „Пловдив чете“ Ина, запечатала своите мълчания в цяла стихосбирка. Имам стихотворение, което съм посветила на нея в моя „Кръстопът на тишината“ точно защото нарисуваната с думи тишина при мен е реплика на нейните мълчания.

Какво говорят обаче картините на Юли? О, зад тях са историите на всяко влюбване! И всеки може да чуе чрез тях своята първа любов – често не към някого, а към нещо, което вече си е отишло. Детството. Безгрижието. Чистотата. Същата любов откриваме и в картините, които Юли рисува с думи в „Макгахански блусове и балади“ (ИК „Жанет -45“) – най-поетичната проза, която съм чела. Може да я намерите по книжарниците. А духа ѝ със сигурност ще откриете в неговите 32 творби в бургаската изложба, на която той представи и книгата си.

„Макгахански блусове и балади“ на Юли Шумарев: любов, нарисувана с думи

Какво разказва другото 1 от „1+1“? „Гроздан Илков – Графа е разнороден талант. За него големият Кольо Карамфилов казва, че хванатият път от Графа е магистрала, а творбите му са от бъдещето. Васил Василев – Зуека, го определя като голям художник и консултира с него своите картини“, издават домакините от “Ателие R”. И това е само щрих към сърцето на часовниковите механизми в творбите на Графа, които цъкат с носталгия към… бъдещето. И превръщат металните криле на пеперудите и китарите му в машина на времето. Напред към миналото или назад към това, което предстои – зависи от гледната точка на откривателя.

Мия Божилова & Гроздан Илков-Графа ваят петък 13 в галерия “Мария Луиза”

„1+1“ ви очаква. И със сигурност е равно поне на безкрайност.

Не пропускайте още:

Юли Шумарев представя изложбата „Последните от Атлантида“ и дебютния си роман

Черницата на едно детство

Може да харесате още...