„Орфеев венец“ – заслужено за Йордан Велчев

Енциклопедистът, изследовател на балканския дух и на пловдивската душевност, поетът на реката и мълчанието Йордан Велчев e носителят на поетичния „Орфеев венец” тази година. Наградата обяви поетесата и издател Божана Апостолова, по чиято инициатива преди 21 години започна фестивалът „Пловдив чете“.  

Традицията отличава на церемонията по откриването двама творци всяка година – за особен принос в съвременната българска поезия с наградата „Орфеев венец“ и със „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга.

Преди броени дни Йордан Велчев получи специалната Награда „Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата. Заради заслуженото отличие публиката дълго аплодира поета, а кметът Костадин Димитров слезе от сцената и застана до него в подножието на стъпалата ѝ.

Снимка: F2F TV

Дни по-късно в София Данте, както наричаме Данчо Велчев с почит в Пловдив, на една пейка край НДК, подпрял на нея бастунчето си като истински Славейков на нашето време, продължи да се диви на признанието не толкова на кметската администрация, присъдила му отличието, а на пловдивчани, дарили го с възторга си в Дома на културата „Борис Христов“.

“Орфеевият венец“ предизвика нови горещи аплаузи, този път на Лятно кино „Орфей“ и показа, че в страната ни има и награди, които не настървяват писателското съсловие, а го приобщават към нещо по-велико от Егото – към таланта, който не можеш да си купиш на сергия или с промоция.

Носители на наградата „Орфеев венец“ през годините са били Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Вълев, Иван Цанев, Калин Донков, Екатерина Йосифова, Александър Секулов, Иван Ланджев, Виктор Самуилов,  Георги Борисов, Аксиния Михайлова и Валентин Дишев.

Тази година „Златна четка” за художествено оформление получиха братята Сотир и Пенко Гелеви. А “Пловдив чете“ продължава до 16 юни на площад „Централен“ с Алея на книгата,  в която участват над 40 изложители. В програмата на литературния фестивал между срещите с писатели и книги е и тази с моя роман „Време. Кръв. Пясък.“ Ще бъда с него в „Петното на Роршах“ на 18 юни от 19 часа, където поетесата и писател Ина Иванова ще предложи своя прочит на сюжета от времето на Гражданската война в Испания, преживяна от българина от 21 век Никола Зеков.

Снимките от “Орфеев венец” са от пресцентъра на община Пловдив

Не пропускайте още:

Академично слово за литературата

Александър Секулов и Анита Тарасевич с приза „Христо Г. Данов“, с голямата награда посмъртно е Алек Попов

3-те първи дни на „Време. Кръв. Пясък.“ или как изпратих май

Мирела Иванова с Голямата награда на Международния поетичен фестивал “Орфей”

Връщам се в Пловдивския университет за премиерата на „Време. Кръв. Пясък.“

Новият ми роман е историческо фентъзи за Гражданската война в Испания

“Юлиански календар“ в галерия „Възраждане“ показва картина на Юли Шумарев по неизлезлия ми още роман

F2F Поезия: Морето – Тильо Тилев

„Кръстопът на тишината“. Би трябвало да няма нищо, а има всичко!

„Кръстопът на тишината“ с премиера в Пловдив

Проф. Светлозар Игов – вече над дъба на Пенчо

“Кръстопът на тишината” тръгва към читателите си

Книгите с кауза в Димитровград: Добавихме и живот

“ОБРАТ-но в себе си” в София: Как книгите срещат хората

За “ОБРАТ-но в себе си” или пост стихотворение на благодарността

Творческата ми 2019-та – от моята до чуждата Пенелопа и нататък

“Платното на Пенелопа” тръгна към читателите си от Стара Загора

С крилата на думите

“Свети Никола от Залива на подковата” в Арт Галерия Филипополис

Първата среща с новата ми книга – тази вечер в литературния салон на “Петното на Роршах”

Романът ми „Писма под възглавницата“ – в книжарниците на Хермес, Сиела и Хеликон

Може да харесате още...