Училището в Белозем очаква рисунки за Международния конкурс “Животът на един щъркел”

Снимка: F2F TV

„Животът на един щъркел“ – под това име ОУ „Гео Милев“ в село Белозем обяви международен конкурс за детска рисунка. Тази година е седмата поред, в която надпреварата ще събере цветните разкази на деца от 5 до 12 годишна възраст.

„Целта на конкурса е насърчаване на децата за творческа и индивидуална изява. Да открива, популяризира и подпомага развитието на талантливите деца, творческата им изява и лична позиция в областта на изобразителното изкуство“, съобщават от училището, на чийто покрив има най-много щъркелови гнезда у нас.

Животът на щъркела през очите на децата от Белозем: от гнездото, през бденето по пътя до полета

И няма как да е иначе, щом Белозем е обявен за Европейско село на белия щъркел, а всеки май месец селото събира множество гости за фестивала, посветен на птиците. На него и тази година ще бъдат подредени в изложба най-добрите рисунки от конкурса. А за да са и техните сред тях, децата и младежите трябва да изпълнят няколко важни изисквания.

Участници в конкурса през 2023 година. Снимка: F2F TV

Рисунките им да са във формат 35/50, на гърба да са изписани трите имена и възрастта на детето, учебното му заведение или школата, от която участва, както и името на преподавателя и телефон за кореспонденция. Заедно с творбите е необходимо да се попълни и изпрати декларация за съгласие на родителите, която може да намерите в сайта на училището. Тя се изпраща по пощата в общ плик с рисунката на адрес:

с. Белозем, обл. Пловдив,  ул. „ Родопи” № 40, ОУ „Гео Милев”, За конкурса „Животът на един щъркел“. 

Всеки може да участва с една рисунка без да има ограничение на техниките. А журито ще оценява творбите в три възрастове групи – от 5 до 9 години, от 10 до 14 години и от 15 до 18 години. Три големи награди във всяка от тях очакват авторите на най-интересните и красиви творби. Награди са осигурение още за второ и трето място във всяка възрастова група.

Остава децата да си припомнят как живеят щъркелите и да нарисуват най-любимите си моменти вурху белия лист с любов. Ето как го бяха направили през 2023 година:

Крайният срок за изпращане на рисунките е 26 април.

Тогава обикновено щъркелите от Белозем вече са се върнали в гнездата си и радват всички местни и гостите на селото. В него и сега могат да се забележат два щъркела, а дали са първите, които тази година са се вънали от топлите страни, или не са си тръгвали от нашата, никой не се наема да твърди със сигурност.

Международният конкурс за детска рисунка „Животът на един щъркел“ се организира от ОУ „Гео Милев“ и кметството в Белозем, Община Раковски, читалище „Просвета – 1909“, Федерация на природозащитните сдружения „Зелени Балкани“ и Католическа църква „Свети Франциск от Асизи“.

Не пропускайте още:

2023: Аварийни екипи на НКЖИ укрепиха щъркеловото гнездо в Поповица, скоро птичето семейство ще има нов дом

Щъркелово гнездо виси от ел. стълб в Поповица, търси се кой да помогне на птицата

2017: 242 нови платформи за гнезда посрещат щъркелите в Югоизточна България 

2016: 210 нови платформи за гнезда за щъркелите в Югоизточна България

2016: Българският емигрантски роман „Щъркелите и планината” – вече на български

100 електрически стълба в Сакар – обезопасени заради птиците

2015: Екоексперти спасиха четири щъркела в района на Съединение и село Оризари

2015: Спасиха щъркел, увиснал до проводници в крумовградското село Морянци

Може да харесате още...