242 нови платформи за гнезда посрещат щъркелите в Югоизточна България 

242 нови платформи за гнезда посрещат щъркелите в Югоизточна България тази година. Те са монтирани от служители на EVN върху стълбове за електрическа енергия, за да защитят живота на птиците, с които идва пролетта. Кампанията стартира още през 2009-та и до днес специално изградените гнезда са 2132. Причина за началото й преди 7 години беше установяването на опасната близост на естествените шъркелови гнезда с проводниците. Освен че това е предпоставка за аварии и инциденти, от друга то е фатално за птиците.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин се намалява и потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват те да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Освен платформите за гнезда, дружеството е монтирало за последните 6 години и 11 324 защитни изолации, с които са обезопасени 3653 електрически стълба. Така се намалява риска от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите.

И тази година дружеството ще продължи грижата за щъркелите. През активния им размножителен период ще бъдат идентифицирани необезопасените и новопостроените щъркелови гнезда, за да се повдигнат върху платформи през есента след миграцията.

Може да харесате още...