2023-та: правех всичко, което имах нужда да правя, но смисълът е отвъд

Чудесата се раждат неочаквано и през октомври. Това ме научи 2023-та. Годината, в която дъщеря ми стана майка. Притихването в моментите, в които усещах дишането на цели две вселени между дланите си, е мигът на прозрението кое има най-голямо значение след порастването на децата ми.

Извън него правя всичко, което след 50 разбрах, че имам нужда да правя.

МОИТЕ КНИГИ

Издадох шестата си поред и трета стихосбирка “Кръстопът на тишината“ и, вдъхновена от подаръка, който ми направиха колегите от БНР – Радио Пловдив с прочетени от тях стихове в аудио формат, я подарих на премиерата си в Първо студио. Благодаря, Стоян Терзиев, Веселина Пеева, Живка Танчева, Димитър Владимиров!

Преди това срещнах досегашните си книги с приятели в Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев” – Пазарджик – ще съм щастлива да ви гостувам и с моя “Кръстопът….” Мои стихове излязоха за първи път в литературно издание на испански език в блестящия превод на поета Марко Видал. През годината мои творби публикуваха и български онлайн издания.

Появих се и като част от журито на младежкия поетичен конкурс „и мисля аз, че ти си тя“ на Къща музей Яворов Чирпан. Участвах в поетичния рецитал “Яворови януарски дни 2023“, в литературни четения на Дружество на писателите – гр. Пловдив и в аудио сборника „Коледа – това си ти“ за незрящите читатели у нас по идея на сърцатия Илия Михайлов.

Бях на два Панаира на книгите с мои творби, но отворих онлайн магазин в блога ми и го кръстих KeePRead, за да може тези, които имат нужда от думите ми, да са през цялото време на един клик разстояние от тях.

А какво след „Кръстопът на тишината“? Не е ясно, както обичаме да казваме с Юли – мъжът, който е до мен винаги. Роман – поне за това съм сигурна – този, по който почти приключих работа. Пожелавам си той да е сред книгите, за които ще се говори през 2024-та. За две от тях съм убедена – „Мария от Охрид“ от Антон Баев и „Домът на пчелите“ от Цанко Лалев, които оставям да дочета, като прехвърля хребета на тази година.

ЛИТЕРАТУРАТА

И още в рубрика КНИГИ тук – написах ревюта за 11 великолепни български книги – “Корабът на сирените” на Александър Секулов ми е сред любимите! Представих други 11 и направих видео разказ за книгата, която отделям като мой фаворит за 2023-та: „Макгахански блускове и балади“ на Юли Шумарев. Позволявам си отново да споделя това видео за най-блус книгата, която някога съм чела.

Откроих за себе си и най-добрият сборник с разкази: „Таралежите илзизат през нощта“ от поетесата Йорданка Белева. Изненадах се и на интересното писане на свещеника Николай Петков, чиято книга под знака на Издателство Фама I “Когато бях Хемингуей” ме развълнува истински.

В личната си класация продължавам да поддържам на призовите места двама ловци на думи – Красимир Димовски и Костадин Костадинов. А в F2F Поезия на блога ми добавих един от най-разпознаваемите и драматични гласове в съвременната ни поезия Пейчо Кънев.

Редактирах 8 книги на Locus Publishing, всяка от тях – мъдър подарък. А за мен като редактор – безценни срещи с различни гледни точки към теми, които са част от живота ми, и с други, по които натрупах знания.

Сбогувах се с човека, който беше сред най-големите ми поддръжници в литературния ми път – Светлозар Игов.

МАРКЕТИНГ ЧРЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ

И защото “Всички пишем”, както се казва в едноименната книга на Ан Хандли, а маркетингът със съдържание все повече измества традиционната реклама, тази година се посветих и на него чрез блога на Динафоос. Равносметката: 60 статии, в които разказах за събития в студиото, срещнах читателите с едни от най-вдъхновяващите имена във фотографията и видеото у нас и им посредничих в предоставените от компанията обучения и споделен опит. 

F2F TV И ОЩЕ TV

В началото на годината влязох в подкаст модата с видео подкаста КИК, в който ви срещнах с 9 вдъхновяващи в своята сфера личности: режисьорът и видеограф Васил Къркеланов, бизнесменът и Iron Man състезател Христо Кабадаев, опреаторът Еленко Касалийски, пилотът, политик и общественик ген. Константин Попов, издателката Кремена Методиева, създателката на facebook групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ Ина Маринова, президентът на Организацията на малките български хора Светослав Чернев, преподавателят по онлайн медии и комуникации и писател Жюстин Томс, бизнес дамата Мила Ненова.

От КИК 9 с Мила Ненова

Тъкмо когато бях избрала за гости последните две личности за годината, започнах нова работа в ТВ Евронюз като продуцент в сутрешното предаване “Добро утро, Европа”. Сега там прехвърлям много от идеите си за гости и въпреки че не водя аз интервютата, съм щастлива, че мога да срещам с широка аудитория смислените хора на нашето време.

ВИДЕО ИСТОРИИТЕ

В най-готещите дни на лятото снимахме с Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив филма – „…. и детство сега“. А през есента на събитието, на което го представихме заедно, той развълнува препълнената зала.

И още – разходих читателите и зрителите на блога си из къщата на Яворов в Чирпан, запознах ги с млади поетични дарования, поканих ги да видят живота на щъркела през очите на децата в Белозем и да са на Богоявление край езерото Дружба в София, срещнах ги с украинските близначки Оля и Юля, намерили заради войната дом и работа във Велинград, отворих спомена за художника и общественик Христо Господинов-Печката.

КАУЗИТЕ

Когато една вдъхновяваща лична история срещне вдъхновяващи хора… С пожелание да продължи да надбягва себе си първият лицензиран Ред Бул фотограф у нас Ивайло Дончев дари 12 впечатляващи, силно експресивни кадъра за първия календар на порасналото дете чудо, както нарекоха медиите още преди 9 години, Лиляна Георгиева. Познавате я от историята ѝ с маратонките, когато беше 14 годишна, и от кампанията ми “Арт маратон за Лили”. Календарът е готов, носи името “Духът на победата с Лиляна Георгиева” и вече може да се поръча, за да ѝ дадете, ако желаете, летящ старт и за 2024-та година!


Благодаря, 2023-та! Готова съм да те посрещна, 2024-та! Да е здрава и спорна за всички!

Може да харесате още...