Над Сопот за първи път парапланеристи от цял свят ще се състезават по “Кацане в цел”

Снимка: “Лифт Сопот”

132-ма водещи пилоти на парапланери от 46 страни ще се състезават над Сопот в дисциплината „Кацане в цел” („Целно кацане“) по време на Световния шампионат по парапланеризъм, който ще се открие официално днес, 20 октомври, от 18.00 часа в местността “Арменица”- на първа станция на „Лифт Сопот“.

Снимка: “Лифт Сопот”

Целта ще бъде разположена в близост до „Лифт Сопот“, обясняват съорганизаторите от Спортен клуб „Шамбала”, Българския национален аероклуб и община Сопот. По думите им мишената представлява електронно измервателно устройство и отчита отклонение от идеалния център през 1 см. Точката, която трябва да оцелят пилотите, е с диаметър 2 см – което е и размерът на монета от 5 стотинки. Наградите са разпределни в 4 категории: «Отборно по нации», «Общо», «Жени» и «Младежи». 

Снимка: “Лифт Сопот”

“Световната федерация по въздушни спортове (World air sports federation) избра именно Стара планина и по-конкретно – град Сопот като едно от най-добрите места в света за летене с парапланер. Екипът на „Лифт Сопот“ беше отличен и избран за домакин благодарение на множеството вече успешно организирани международни състезания”, добавят още непосредствено преди атрактивното състезание замесените в него.

Световното първенство е с най-висок рейтинг в спортния календар на Международната федерация по въздушни спортове (FAI) и носи точки за световната ранг-листа. Всеки ден между 20 и 28 октомври, докогато ще продължи шампионатът, публиката ще може да наблюдава полетите с парапланери.

Събитието се подкрепя и от Министерството на младежта и спорта, както и от местния бизнес – Био ферма „Розино“, “Farro pizza & more” и “Gelato & Latte”.

Снимки: “Лифт Сопот”

информация: по прессъобщение

Не пропускайте още:

2023: 173 г. от рождението на Вазов: времето вплете книгите му в гените на народната ни памет

2017: За моите срещи с Вазов, 167 години след неговото рождение

„Любовта е златен сън“ – с интимни писма и любовна лирика на Вазов

Влага, мухъл и течове заплашват книгите в НЧ “Иван Вазов-1871” Сопот. А хората?

2017: За моите срещи с Вазов, 167 години след неговото рождение

„Любовта е златен сън“ – с интимни писма и любовна лирика на Вазов

2015: В дните на Вазовите празници иконите в параклиса “Св. Георги” край Сопот – изпепелени

Черешово топче и жива сила – на бран пред Община Сопот от частен съдебен изпълнител

2014: Сопот прави молебен за обединение на българите на Трети март

Може да харесате още...