Черешово топче и жива сила – на бран пред Община Сопот от частен съдебен изпълнител

pametnik_vazov_sopotЧерешово топче пред сградата на Община Сопот ще я брани заедно с общинските служители от… частен съдебен изпълнител. Той трябва да влезе тук в 11 часа за изземане на офис оборудване и техника от задлъжнялата Община. Дългът й към консорциума, построил Пречиствателната станция в града, е 3, 5 милиона лева. Продажбата чрез публичен търг на предметите от описа не могат да покрият и една трета, категоричен е кметът Веселин Личев. Въпросът му, обаче е защо се престъпва към обзавеждане и компютри, в които има лична и служебна информация и програми. Според Личев, това ще доведе до спиране на административното обслужване на гражданите, отделно “е „цинично отношение към сопотчани, отнемайки им конституционното право да бъдат обслужвани от общинската администрация и опит да се ликвидира една добре работеща община”.

Това е грубо нарушение и на споразумение, подписано между фирмата взискател, ВМЗ /който дължи няколко милиона на общината/ и самата община, за отсрочка, която изтича в края на май тази година, обяснява още Личев и припомня, че към момента общината е изплатила всички лихви, такси и адвокатски хонорари и остава само главницата на дълга. Отделно всеки момент община Сопот има уверения, че ще получи разрешение и за безлихвен заем от държавата, с който ще се разплати по дълга и 5-годишната сага да приключи.

От януари до април тази година община Сопот е проверявана от Икономическа полиция – Пловдив и от Окръжна прокуратура – Пловдив. По данни на кмета, и двете институции са констатирали, че няма нарушения и че нарушенията са в управляващият орган на ОП „Околна среда”. Има и решение на Административен съд – Пловдив, от което става ясно, че ОП ОС трябва незабавно да вдигне корекцията.

Личев обясни ситуацията в момента с това, че в последния момент преди решаването на проблема са се включили “мошеници”, изкупувайки малка част от дълга с цел политически дивиденти. “Ясно е, че корекцията ще бъде премахната, защото община Сопот няма вина. Истината е на страната на Община Сопот, на Общински съвет – Сопот и на гражданите на Сопот и тя трябва да възтържествува”, добави той.

Корекцията в размер на 3,5 милиона лева бе наложена по проекта за пречиствателната станция, изградена преди 5 години. През това време по проекта общината е преживяла над 35 проверки, включително и на ОЛАФ и Европейския омбудсман, като всички заключения са в полза на общината, казва в заключение Личев.

Днес група сопотненци, обединени в Инициативен комитет, твърдят, че са в готовност да обсадят общинската администрация и да не допуснат частните съдебни изпълнители в нея. В същото време ще блокират и пътя София – Бургас.

Миналата есен хората пак излизаха на пътя и пак го блокираха по същата причина. Тогава правителството в спешна совалка изпрати екип във ВМЗ и се оказа, че се намери начин за плащане на лихвите към дълга.

Абсурдно е, някак си… но идват избори…

снимка: празник на Сопот, архив

Може да харесате още...