Антон Баев запозна читателите в София с “Мария от Охрид”

Снимка: F2F TV

“За мен този роман е най съкровен. Имаше много трудна съдба”, сподели на премиерата на новата си книга “Мария от Охрид” (изд. „Омофор“) Антон Баев. Две издателства са останали мълчаливи за ръкописа. Проф. Светлозар Игов обаче не позволил съмненията в текста да разколебаят Антон от отпечатването му. Така, след участието в националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала „Православие България“, ръкописът вече е книга и е факт.

Проф. Светлозар Игов – вече над дъба на Пенчо

“Мария от Охрид” представлява сбор от художествен и фактологичен роман, разказаха организаторите на представянето. И още – осем герои разказват историята на осем езика, събрани в един балкански език. „Наред с църковнославянския език, в текста се редят в хармонично звучене изрази и от другите балкански езици, които, под изящното дирижиране на автора, затуптяват в един ритъм“.

Снимка: F2F TV

„В своеобразната композиция на романа авторът потопява читателя бавно, не и без словесна самонаслада, както полека се навлиза в река, и го води покрай историческия цикъл на деянията български – църковни, екзархийски, обществени, политически – деяния, които авторът ще нарече възрожденското новобългарско зачатие. А читателят сам ще навлезе по излъскания калдъръм на миналото, спомените и паметта, вечно люшкаща се между вярата и обичта към Бога, и земната любов към човека“, каза Венета Дякова за книгата.

Снимка: F2F TV

А авторът обясни: “Това е роман в романа”. И добави, че, докато го е писал, е чел на глас откъсите, за да слуша ритъма им. “Нищо друго не ме интерсуваше – беше важен ритъмът”, потвърди Антон и показа през прочитането на два момента как текстът може да звучи като различна музика.

Ще прочета, ще се опитам да чуя всеки ритъм и ще разкажа. Успех на “Мария от Охрид”!

Не пропускайте още:

“Змията. 46 легенди за Сътворението” на Антон Баев – вече по книжарниците

Антон Баев извади от карантина Спас Господов и го пусна в Страната на амазонките

F2F Поезия: Ездачът и нощта – Антон Баев

Антон Баев тръгва да броди със Спас Господов из българската народопсихология

Антон Баев с премиера в Пловдив на новия си роман “Светата кръв”

Двама българи – Керана Ангелова и Антон Баев – в световна поетична антология на испански език

Всички публикации в Рубрика КНИГИ

Всички участници в F2F Поезия

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...