В Рим започва Празник на българското кино

Снимка: От плаката на фестивала

Мария Бакалова, Малин Кръстев, Петринел Гочев, Гергана Змийчарова, Борислав Чучков, Любомир Нейков – плеядата български кино звезди се събират в Рим за 16-ия Празник на българското кино в Рим. Той се открива в Деня на независимостта на България 22 септември от министъра на културата Кръстю Кръстев, с участието на посланика ни в Италия Тодор Стоянов и на Мариан Вълев, режисьор на филма, с който започва форумът.

“Чалга” разглежда темата за най-нашумелия мейнстрийм в България като начин на живот. Творбата нe визиpa ĸoнĸpeтнo стила мyзиĸa, a пo-cĸopo вcичĸи acпeĸти нa живoта, на ĸoитo той може дa повлияе – oт възпитaниeтo нa дeтeтo, дo xapaĸтepa и ĸyлтypaтa нa възpacтнитe xopa. Задават се въпроси за живота на младите хора, за техните мечти и ценности, за това на какво са готови, за да ги постигнат. Авторите споделят, че в глобален мащаб това е първият пълнометражен филм, заснет изцяло с мобилен телефон.

Тази година Празникът на българското кино в италианската столица ще продължи от 22 до 24 септември в обновения Дом на киното. Неговата реновация започна още в началото на 2023-а, а управлението му вече се осъществява от “Fondazione Cinema per Roma”. От Българския културен институт в Рим обещават на зрителите незабравими срещи с най-новите български филми и техните създатели. В рамките на фестивала ще бъдат прожектирани: „Български кораб потъва в бурно море“ на реж. Петринел Гочев (23 септември), „Добрият шофьор“ на реж. Тонислав Христов (23 септември), „Ваклуш“ на реж. Николай Василев (24 септември) и „Блок“ на реж. Тодор Мацанов (24 септември). Предвидени са прожекции и на документално и късометражно българско кино.

Срещата на публиката с номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова е насрочена за 23 септември.

Празникът на българското кино в Рим се се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското Министерство на културата, под патронажа на посолството ни в Италия и с подкрепата на “Bulgaria Air” и Италиано-българската културна асоциация „Ла Фениче“. Всички филми ще се прожектират на оригиналния език с италиански субтитри със св6б6ден вход, докато не свършат местата.

По информация на Министерството на културата

Не пропускайте още:

Кинолитературният фестивал Сinelibri тази година е под названието „Метаморфози“

Васил Къркеланов в първия видеоподкаст КИК: Много ми се иска да направя света по-добър

Еленко Касалийски в КИК 3: На Антарктида забравяш егото си, не можеш да оцелееш сам

2018: Кино-литературният фестивал CineLibri продължава до 24 октомври в 9 града

Седмицата на корейското кино гостува в Пловдив с безплатни прожекции

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...