Кинолитературният фестивал Сinelibri тази година е под названието „Метаморфози“

Автор: Ваня Недева

Снимка: Cinelibri, Кадър от :Клети създания” на Йоргос Лантимос, който открива фестивала

Cinelibri се провежда под знака на 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка, една от най-значимите фигури на литературата на XX век, а мотото, което символично обединява заглавията в програмата, е „Метаморфози“. Фестивалът ще се състои в интервала 6 – 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново, Стара Загора. Част от филмите ще бъдат излъчени паралелно в дигитален формат чрез онлайн платформата Neterra.TV+.

Обичащите литературата и киното за десети път ще се насладят на невероятна селекция от филми, някои от които ще са с премиери именно на фестивала. Между тях са „Екзорсистът: Вярващият“, адаптация по романа „Заклинателят” от Уилям Питър Блати, както и дългоочакваният нов филм на Мартин Скорсезе „Убийците на цветната луна“.

Книгата, вдъхновила Скорсезе е „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“ на Дейвид Гран. Историята, разказана в нея, е обект на разгорещени полемики и до днес. „Убийците на цветната луна“ с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро в главните роли беше излъчен в Кан и е сред най-очакваните заглавия на годината, както и вероятен претендент за „Оскар“.

На 20 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата ще се състои премиера на черната комедия „Дворецът“, с която ще се отбележи 90-ата годишнина от рождението на Роман Полански. Прожекцията на 20 октомври ще бъде единствена в рамките на фестивала, а премиерата в рамките на Сinelibri – единствената потвърдена за България до този момент след световната премиера на филма във Венеция.

Непосредствено преди прожекцията на „Дворецът“, филмът ще бъде отличен, а зрителите ще се срещнат на живо с американската кинозвезда Уилям Болдуин.

Чакана премиера е и българският игрален филм „Чума“. Режисьорът Иван Владимиров, призна, че идеята идва от Йовковия разказ „През чумавото“, но филмовата история всъщност е на сценариста Боян Биолчев.

Документалният филм на Милена Фучеджиева „Ваймар Експрес“ ни пренася в годините на нацизма. Както сподели режисьорката, това е филм за историята на хората, избрали „грешната“ страна.

Сред 11-те члена на журито са Уилям Болдуин, Карла Нието, Леа Тодоров, дъщеря на Цветан Тодоров. Нейният филм за Мария Монтесори може да бъде видян в документалната селекция на кинофестивала.

Междунаридният кинофестивал Сinelibri се открива на 6 октомври със знаменателния филм „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, една от най-любопитните ленти на годината.

Припомнете си още:

2018: Кино-литературният фестивал CineLibri продължава до 24 октомври в 9 града

Премиери и вечни класики на кино-литературния фест CineLibri 2016

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...