Омбудсманът: Да се инкриминират изтезание, мъчение, унизително третиране

проф. Диана Ковачева Снимка: уебсайт на националния омбудсман

Да се инкриминират изтезание, мъчение и унизително третиране поиска с внасяне в НС още на 1 август на законодателни промени омбудсманът проф. Диана Ковачева. Тя предлага да се създаде нов чл. 130а, според който:

ако някой „съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години“.

Проф. Диана Ковачева предлага различни квалифицирани състави на деянието, подчертава и необходимостта от дефиниране на насилието – физическо, психическо, икономическо:

 „С оглед направеното предложение за законодателна промяна ще посоча, че съгласно Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, терминът „изтезание“ означава всяко действие, с което умишлено се причинява силно физическо или психическо страдание или болка на дадено лице, за да се получат от него или от трето лице сведения или признания, за да бъде то наказано за действие, което то или трето лице е извършило или в извършването на което е заподозряно, или за да бъде то или трето лице сплашвано или принуждавано, или по каквато и да е причина, основаваща се на каквато и да е дискриминация, когато такава болка или страдание се причинява от длъжностно лице или друго официално действащо лице или по негово подстрекателство или с негово явно или мълчаливо съгласие“.

Омбудсманът припомня констатации на Европейския съд по правата на човека в решенията по делата „Мюмюн срещу България“ (жалба № 67258/2013) и „Гуцанови срещу България“ (жалба № 34529/2010), че в българското наказателно право не съществува отделно дефинирано престъпление изтезание, а препоръки и критики в тази насока вече са отправяни спрямо страната ни. По думите ѝ забраната на изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне е абсолютна в международното право, а борбата срещу изтезанията и други форми на малтретиране е залегнала в правната и политическата рамка на ЕС.

Този четвъртък, 3 август, на извънредно заседание Правната комисия в НС гласува на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие, предложени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Според тях домашното насилие ще се наказва освен при брак или съжителство на семейни начала, и при интимна връзка. На първо четене депутатите от комисията приеха и промени в Наказателния кодекс (НК) за завишаване на наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда. Законопроектът предвижда, който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до осем години затвор, вместо до шест години, както е досега. В промените се предлага и отпадане на пробацията при лека телесна повреда, а глобата да е от 500 до 1000 лева. 

Предложенията за промени и извънредното заседание идват след случая с матретираното момиче в Стара Загора, след който хиляди българи се вдигнаха на шествия в редица градове у нас под наслова #НитоЕднаПовече.

Дефицити в детството могат да родят чудовища, Съдебна система с „широко затворени очи“ – да ги легитимира

За дехуманизацията ще говоря с експерта и преподавател по онллайн медии и комуникации Жюстин Томс в августовския епизод на видеоподкаста ми КИК с Екатерина Костова. Но много повече – за нещата, които ни карат да сме и да оставаме хора. Очаквайте!

Не пропускайте още:

Къде да сигнализират децата и родителите в случай на сексуално насилие у дома или в училище

Първи учебен ден. Извън социалните мрежи

За честта на юриста и журналиста

2014: Журналисти от София и Пловдив в подкрепа на Генка Шикерова и свободата на словото в акция „Да се ядосаме днес. Утре може да е късно“

2013: Стартира информационна кампания как да разпознаем насилието у дома

 

Може да харесате още...