Социалната дирекция в Пловдив с картички за рождения ден на хората с лични асистенти

181 картички ще отпътуват през август до деца и самотни възрастни хора с лични асистенти в Пловдив. Те са поздрав за рождения им ден от екипа на общината и Дирекция „Социална политика“.

„Това са над 2500 хора с увреждания в града с нужда от чужда помощ. Миналата година при едно от поредните посещения, тъй като имаме ангажимент да ги правим периодично, възникна идеята, когато те имат рожден ден, да ги зарадваме с едно такова мило пожелание Хората са толкова щастливи! Радват се на вниманието, че на един такъв личен празник една институция може да се сети за тях. А всъщност ние не сме институция, а част от тяхното ежедневие. Защото, осигурявайки им ежедневната услуга за личен асистент , ние влизаме в техните домове, разказа за F2F TV ръководителят на социалната дирекция Веселина Ботева.

Веселина Ботева Снимка: Юлиан Георгиев

По думите ѝ картичките са индивидулани и вниманието е персонално за всеки. Ботева не крие, че в дирекцията се вълнуват, когато получат благодарност или видят радостта в очите на хората при следваща среща с тях. Много често с обратната връзка пристигат и препоръки.

За съжаление, в последно време миграционните и демографските процеси в страната увеличават броя на възрастните, които живеят сами, сочи статистиката на Дирекция „Социална политика“. На този фон тя пък се опитва да отговори с надграждане на услугите, които може да им предложи в улеснение на всекидневието.

Ако допреди 3 или 4 години сме имали 100, 200, 300 асиситенти, вече имаме около 2500, които се грижат ежемесечно за, в голямата си част близки, хора с увреждания с потребност от чужда помощ. По проекта „Грижа в дома“ имаме около 400 асистенти. Те полагат грижи за около 1000 възрастни, които не са освидетелствани, но имат нужда от някаква минимална подкрепа всеки ден – час, два, три – някой да им занесе топъл обяд, да им напазарува, да ги подкрепи. Имаме и над 200 сътрудници – част от тях високо специализирани – писхолози, рехабилитатори, медицински сестри, които всеки ден посещават около 600, 700 души. Те са с увреждания, нямат личен асистемнт, но са в нужда от специализирана подкрепа в домашна среда, допълва Веселина Ботева.

Средно за месец се изпращат между 300 и 400 картички, като се случва посланията да се адресират и до столетници. Този юли своя поздрав получиха 242-ма рожденици.

Не пропускайте още:

Светльо Чернев в КИК 7: Започваме да имаме достъпна архитектура, но недостъпна морална среда

Ина Маринова в КИК 6: Групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ става все по-нужна

2018: Близо 52 хил. лв. в подкрепа на сигурната семейна грижа за деца след Арт вечер на добродетелите в София

2016: Ветеран от войната празнува 100 годишен юбилей в Дома за възрастни хора в Пловдив

Над 200 произведения на изкуството в подкрепа на над 200 деца в нужда

2015: Пътна карта към целта да няма нито едно изоставено дете в Пловдив тръгва от нова обществена група към местната власт

Обединихме усилия, за да осигурим тоалети за бала на всички абитуриенти от социалните заведения в Пловдив

2014: Община Пловдив с награда за активна социално отговорна политика

2013: Апостол Делев на 70: Никой не мисли за хората с увреждания, има още много какво да се променя

Още публикациите за хора с увреждания – от тази страница.

Може да харесате още...