Аварийни екипи на НКЖИ укрепиха щъркеловото гнездо в Поповица, скоро птичето семейство ще има нов дом

Аварийни екипи на Електроразпределение НКЖИ Пловдив спасиха щъркеловото гнездо в Поповица, за което снощи разказах как виси наполовина върху електрически стълб до гарата от два дни.

Щъркелово гнездо виси от ел. стълб в Поповица, търси се кой да помогне на птицата

След като от EVN съобщиха, че стълбът не е тяхна собственост, тази сутрин изпратих сигнала до ПР отдела на БДЖ.

Бихме искали да Ви уведомим, че електрическите стълбове, железния път и всички съоръжения по инфраструктурата се стопанисват от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Имаме уверението, че служителите от инфраструктурната компания са запознати със случая и предприемат необходимите мерки с техническия и експертен ресурс, с който разполагат. Вашето писмо също е препратено към Национална компания „Железопътна инфраструктура„, гласеше бързият отговор на колегите.

Малко по-късно ПР-ът на Железопътна инфраструктура (НКЖИ) ме уведоми с мейл, че техни аварийни екипи са на място. Час по-късно дойде и съобщението:

„...гнездото го укрепиха колегите от Енергосекция Пловдив.  Смятат, че щъркелите са големи и като излетят след  20-тина дни, ще могат да го възстановят  горе на стълба на специална метална конструкция за гнезда“.

Елена Йотова от Пресцентъра на НКЖИколеги от Пресцентъра на БДЖ – скоро не съм се вълнувала толкова за резултата от журналистическата ми професия. Благодаря от все сърце за това! Била съм и от другата страна на журналистиката – като ПР – и знам, че има колеги в пресцентровете, за които е по-лесно да заметат един сигнал под „черджето“, вместо да го пренасочат за разрешаване. И знам, че да не го направят зависи не от дипломите им, а от отношението към работата. Благодаря за сърцатостта ви – впрочем, винаги съм вярвала, че тя един ден ще бъде сред най-търсените качества, когато те наемат на работа.

И така: щъркеловото семейство вече е с поправено гнездо благодарение първо на Юлия Толова и Богдан Толов. Тя написа във facebook за тревожния щъркел, а той му приготвяше слама и клечки, за да го подкрепи в усилията да вдигне отново дома си другаде. И след тях – благодарение на цялата верига от хора с отношение, които се включиха да помогнат.

Защото всеки трябва да има дом, нали?

Снимката е от Пресцентъра на НКЖИ

Не пропускайте още:

Животът на щъркела през очите на децата от Белозем: от гнездото, през бденето по пътя до полета

Два часа пожарникари от Пловдив се бореха да спасят заклещено между две стени коте

2017: 242 нови платформи за гнезда посрещат щъркелите в Югоизточна България 

2016: 210 нови платформи за гнезда за щъркелите в Югоизточна България

2016: Българският емигрантски роман „Щъркелите и планината” – вече на български

100 електрически стълба в Сакар – обезопасени заради птиците

2015: Екоексперти спасиха четири щъркела в района на Съединение и село Оризари

2015: Спасиха щъркел, увиснал до проводници в крумовградското село Морянци

Може да харесате още...