Щъркелово гнездо виси от ел. стълб в Поповица, търси се кой да помогне на птицата

Щъркелово гнездо виси от електрически стълб до гарата на пловдивското село Поповица втори ден, а стопанинът му притеснено кръжи наоколо. Семейството, чиято къща е в съседство, не може да помогне на птицата, заради високото напрежение. EVN също се оказат безпомощни да действат, защото по данни от пресцентъра им, стълбът не е тяхна собственост. Ще ви разкажа подробно.

„Щъркелът идва всеки ден в нашия двор, търси пръчки и клони, явно по инстинкт да си ремонтира гнездото. Ние с мъжа ми трупаме клони, той си избира и ги отнася. Но като видях за каква пораза става въпрос, едва ли ще се справи сам. Трябва да му се помогне“, написа във фейсбук стопанката на двора, където се развива действието, Юлия Толова.

Периферията на гнездото се откъснала и полетяла надолу преди два дни. Спряла е по средата на стълба и все още виси на него, се вижда от снимката, която Юлия публикува под отговора ми, че ще се опитам да ѝ помогна. Казвам го, защото неведнъж се е случвало институциите да си прехвърлят отговорността, ако не се намесят медии.

Животът на щъркела през очите на децата от Белозем: от гнездото, през бденето по пътя до полета

“ Гнездото сигурно тежи 200 кг. А в частно качество нямаме право – забележете, да помогнем нито на щъркела, нито на хората. Гнездото виси закачено на един електрически стълб. Чакат да падне да убие някого или да се подпали от напрежението”, възмущава се Юлия.

Звъня на ПР-а на EVN Крум Косев, въпреки че е малко след 18 часа. Той обаче веднага вдига тф си и се разбираме да му пратя на вайбър цялата информация, снимки, телефони и адрес за връзка. По негова препоръка се обаждам и на телефона за сигнали на EVN. Правя го надлежно, оставям своите координати с името си заедно с цялата информация, която вече съм пратила на Крум. Междувременно той ми съобщава:

Днес е ходил наш екип на място, но стълбът не е собственост на Електроразпееделение Юг. Не са успели да съдействат

2015: Спасиха щъркел, увиснал до проводници в крумовградското село Морянци

Кой тогава може да спаси това гнездо? – питам.

“Предполагам, БДЖ” – казва Крум.

Вие не може ли да изолирате напрежението, за да се свали гнездото? – продължавам да упорствам.

Това е мрежа, която не е наша собственост”, повтаря Крум.

Благодаря му, че веднага се е задействал да провери случая. Междувременно Юлия ми разказва затрогваща картина.

2015: Екоексперти спасиха четири щъркела в района на Съединение и село Оризари

„Не можете да си представите поведението на щъркела. Като човек е. Като човек, попаднал в беда и загубил къщата си. Но не се вайка, милият. Идва, търси клони, проверява ги усърдно, отнася ги, пак идва.“

2016: Българският емигрантски роман „Щъркелите и планината” – вече на български

Уверявам Юлия, че ще търся ПР-а на БДЖ утре. Ще пратя информацията и на колегите от медиите. А тя ми пише, че мъжът ѝ Богдан Толов ще продължи да трупа клони. „За да може Щърколино да има осигурен материал“, както тя казва.

Благодаря на Искра Банкова, под чийто пост за съвсем друго нещо прочетох информацията за щъркеловото гнездо и тръгнахме да я разплитаме заедно. Дано бързо реагират от БДЖ, ако е техен електрическият стълб. Дано дружно помогнем.

Снимките са на Юлия Толова и са предоставени от нея за публикуване.

Не пропускайте още:

Два часа пожарникари от Пловдив се бореха да спасят заклещено между две стени коте

2017: 242 нови платформи за гнезда посрещат щъркелите в Югоизточна България 

2016: 210 нови платформи за гнезда за щъркелите в Югоизточна България

100 електрически стълба в Сакар – обезопасени заради птиците

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...