В НТ “Иван Вазов” градусите на напрежението скачат като живака през юли

Знакова национална културна институция, каквато е Народен театър „Иван Вазов“, трябва да е пример за обединение, за да може да води останалите културни институти, да фокусира творческата енергия. Това мнение изрази министърът на културата Кръстю Кръстев на среща с вносителите на няколко писма в културното ведомство във връзка с отново нарасналото напрежение в театъра.

То започна още през есента на 2022-ра с прзинанието на главния режисьор тогава Александър Морфов, че е надраскал вратата на ПР-а Велислава Кръстева като протест срещу демонстрирането на контактите ѝ с ДПС. Зад Кръстева тогава застана директорът Васил Василев, а трупата се раздели „за“ и „против“ Морфов. В резултат на напрежението главният драматург Захари Карабашлиев напусна, ПР-ката също си тръгна, а Морфов бе уволнен дисциплинарно.

По информация на актьори от трупата провокациите обаче са продължили. Възмущението им изригна след като бяха въведени баджове „гост посетител“ за „външни“ на театъра“ артисти, макар че са сред най-обичаните от публиката.

„С въвеждането на пропускателния режим се цели освен гарантирането на сигурност и безопасност, така и недопускане на свободен достъп до сградата – паметник на културата, до техническите съоръжения, гардероб, реквизит, гримьорни, архив, както и до произведенията на изкуството (на автори, сред които Дечко Узунов, Светлин Русев, Златю Бояджиев, Иван Табаков, Олга Шаханова, Цено Тодоров и т.н.), разположени в коридорите на Народния театър“ – обясниха тогава от там

На 12-ти юли е поредният случай, който взриви и без това лесновъзпламенимите отношения в двата културни „лагера“. Камен Донев отказа да играе повече на сцената на Народния театър, след като ден по-рано, по време на представлението „Животът е прекрасен“, възниква опасност от пожар, а се оказва, че няма пожарникар, който да реагира. В търсенето на отговорност заради този факт от Василев, се твърди, че двамата с Камен Донев са влязли в остър спор.

2013: Голямата сцена на пловдивския Театър – в пламъци

Камен Донев обяви пред публиката си от Facebook: „Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението “Животът е прекрасен” поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра. След скандалите и събитията произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите. Но чашата преля… Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано!”

2012: 350-ти път на сцената – Камен Донев с „Възгледите на един учител за народното творчество”

В официална позиция от НТ „Иван Вазов“ пък обявиха: „Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси“. 

А третият министър на културата, който се сменя от началото на „скандала“ и днес изслуша вносителите на писма по казуса с работата в театъра, ги увери, че ще разговаря с всички заинтересовани страни, както и че ще извърши обстойна проверка и анализ на подадените сигнали.

„Иска ми се след толкова години работа, да търсим причини не да се разделяме, а да се обединяваме около важните за всички ни в културата теми”, посочи в края на разговора министър Кръстев.

Не пропускайте още:

2022: „Одисей“ вдигна на крака публиката във Велес

България отива за първи път на Театрална Олимпиада с „Коприна“ на пловдивската Драма

2017: Народният театър – с две представления на Стефан Цанев утре и в сряда за 80 годишния му юбилей

2016: 20 глътки вино за 20-тия рожден ден на „Сцена на кръстопът“

2014: Смолян отново ще има драматичен театър

2013: Асен Шопов – предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий”

Следователи ще изясняват умишлен палеж или инцидент е пожарът в Пловдивския Театър, фестът Сцена на кръстопът не се отменя

Галерия U.P.A.R.K. и 21 художници подадоха ръка на Пловдивската Драма заради изпепелената сцена

Може да харесате още...