Община Раковски – финалист за 9-тите Балкански бизнес награди

Снимка: община Раковски

Община Раковски е финалист за деветото издание на Балканските бизнес награди. Дали ще получи приз ще стане ясно на 14 юли в София, където ще се проведе форумът, организиран от международната платформа Global Leaders.

Общината в сърцето на Горнотракийската низина се слави с развит бизнес: от всички видове на хранително-вкусовата промишленост, през строителството и текстила, през иновациите до енергетиката и работата с горива.

Тракия икономическа зона стартира проекти за 50 милиона евро, очакват се 1 500 нови работни места

“Тези фактори водят до устойчивост на местното население и баланс на естествения прираст, а също така предпоставят и положителния механичен прираст в община Раковски”, обяснявят от местната власт. Един от нейните приоритети е поддържане на благоприятните условия за предприемачество.

Сред иновациите е създаването на ОПБП (Общинско предприятие за благоустройство и превенция), което е първото и единствено от този тип в Камарата на строителите в България. Преди 8 години, когато дружеството е създадено, град Раковски е разполагал с не повече от 25 % асфалтирани улици. В момента върху 90% от градската улична мрежа вече има поставен асфалт, сочат от общината:

За да стигнем до асфалта, следва обаче първо да прокараме подземните комуникации. Общината успя да реализира няколко важни ВиК проекта, чрез които бяха изцяло подменени водопроводите в селата Чалъкови, Момино село и Раковски. Заедно с подмяната на водопровода в града беше успешно изградена и канализационна мрежа, както и станция, която да пречиства отпадните води. Сегашният ни приоритет е бързото обезпечаване на селата Стряма и Белозем с канализация, като вече сме реализирали модулно пречиствателно съоръжение вСтряма и имаме спечелен проект в ПУДООС за изграждането на такова в Белозем. И двете села са частично канализирани.”

И още: от 2021 година са проектирани и изградени седем малки електроцентрали върху покривите на административните сгради и вече се работи над мащабен проект в сферата на ВЕИ. От този мандат на местната власт започна и постепенната замяна на превозни средства с електрически возила.

Животът на щъркела през очите на децата от Белозем: от гнездото, през бденето по пътя до полета

Заради добрите демографски показатели, всяка година в общината се проектира или изгражда нова детска градина или училищна сграда, като досега всички сгради са санирани. Грижата за парковете също се отличава. Сред най-обичаните е паркът на Приказната гора, в който героите от над 15 български народни приказки оживяват в красиви статуи. Предстои изграждането и на парк с новите 7 чудеса на света.

Не пропускайте още:

2022: Каритас Витания с дарителска акция за пострадалите в наводнените карловски села

2018: Как се избират коледни елхички в 8 европейски страни?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...