Тракия икономическа зона стартира проекти за 50 милиона евро, очакват се 1 500 нови работни места

С 1500 нови работни места „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ приключи 2015-та година. Още толкова се очаква да бъдат открити през тази година с изграждането на проекти на обща стойност около 50 млн. евро, съобщава инж. Пламен Панчев, председателят на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“ АД, който развива зоната. Ето някои от бъдещите производства в зоната: Българската „Биофреш”, която до дни очаква АКТ 16 за модерната си база в зона „Марица“, ще произвежда продаваната и в Китай маркова козметика от розово масло. Производителят на детайли за бяла техника „Мекалит България” започва ново производство в завода си в зона „Куклен“, част от ТИЗ. Германската Mecalit, коятое  в зоната от 3 години,  ще се разширява с производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са компании като Renault – Nissan, Volkswagen и Mercedes.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Града на тепетата, както и китайски компания за производство на автомобилни компоненти. Доста напреднал е проектът на българо-немската „Интрама“ /Entrama/ за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric.

В близост до „Биофреш“ и до магистрала Тракия са 2-те халета на „Елена Пропъртис“ и „Сенсор“ /всяко върху площ от 4 000 кв.м и с инвестиция за по 1.1 милиона лева/, които със своята стратегическа локация са изключително примамливи за компании, развиващи своите дейности в сферата на търговията, леката промишленост, складова и спедиторска дейност.

Германският предприемач Райнер Зигмунд от веригата за облекла втора употреба La Fiesta, в партньорство с фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital, започва строителството през март 2016 г. на сортировъчен завод за употребяван текстил, който ще бъде разположен в зона „Марица“.

„Завърши проектирането и на агроцентър „Калояново”, информира още инж. Панчев. Центърът ще улесни достъпа до пазара на селскостопански производители независимо от размера им. На първия етап ще бъде изградено тържище, където производителите ще могат да си партнират и така да бъдат доставчици на клиенти като търговските вериги, които търсят големи обеми. На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и т.н. Цялата инвестиция ще бъде за над 5 млн. евро.
снимка: зона Раковски

Може да харесате още...