След Букър Георги Господинов получи и наградата за цялостен литературен принос “Христо Г. Данов”

Георги Господинов с Кръстю Кръстев Снимка: Facebook, Министерство на културата

След международния Букър за последния си роман „Времеубежище“ и превода му на английски Георги Господинов получи голямата награда “Христо Г. Данов” за цялостен принос в българската художествена литература и книжовност. Призът му бе връчен лично от министъра на културата Кръстю Кръстев на церемония в Пловдив в къщата музей на първия български издател .

Георги Господинов е първият българин, носител на Международен Букър

„Благодаря на министъра и на Вас! Напоследък ми се случи да се вълнувам много и вълнението сега е голямо. Ще Ви кажа защо – първо, разбира се, беше заради онази награда, но после се случи нещо по-хубаво – върнах се тук и видях нещо, което не очаквах да видя – колко много хора са развълнувани от литература и от книга и това вълнение отекна по света“, каза Георги Господинов. „Големите вестници по света пишеха за това българско вълнение и то е нещо, което ми се ще да е така – някакъв поврат, нова крачка към нещо, което литературата може най-добре – да създава общество, защото „общество“ идва от общуване. Литературата прави това общуване възможно“, допълни Господинов.

Той благодари на пловдивските си издатели и на писателите от неговото поколение и на младите. “Искам да кажа на тези, които все още не са спечелили награда „Христо Г. Данов“ – тези неща Ви правят по-силни. Кой беше казал – което не ме убива, ме прави по-силен. Бих перифразирал – което не ме убива, ме прави писател“, каза още носителят на голямата награда. Миналата година отличието за цялостен принос бе присъдено посмъртно на поета и литературен критик Марин Бодаков.

В категорията “Автор на българска художествена литература” тази вечер бе награден Николай Терзийски за романа си  “Звезди под клепачите”. За превод на художествена литература призът спечели Кирил Кадийски за превода на “Ад” от Данте Алигиери. Наградата за “Автор на издание за деца” отиде при Юлия Спиридонова и “Сянката на щуреца”. 

В категория „Българско издателство“ журито отличи издателство „Фама“. В категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ бе отличена проф. Боянка Арнаудова, автор на книгата „Златният век на българската опера“. В категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ статуетката отиде при Тоня Горанова, художник на книгата си „Роди се Младенец“. „Христо Г. Данов“ за „Библиотечно дело“ получи Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен.

Тази година нямаше номинации за “Представяне на българската книга”.

Честито на наградените!

Информация и снимки: Министерство на културата

Не пропускайте още:

Представянето на българската книга в постоянната рубрика КНИГИ на F2F TV за авторски ревюта и прес информация на издатели

Може да харесате още...