Доц. Росица Димчева с първото мащабно изследване на българската сатира от 20 век

Снимка: F2F TV

“За да прокара някоя теза, сатирикът първо трябва да oвладее себе си”. Това твърди доц. Росица Димчева – доскоро преподавател в Софийския университет, а през месец май – представила книга с последното си мащабно изследване за българската сатира.

Премиер за първи път открива книжен форум. Над 140 издателства са на Пролетния панаир пред НДК

Томът е със заглавие „Към историята на българската сатира от втората половина на XX век”, Издателство Versus, и в него – освен задълбочени наблюдения върху текстовете на 6-ма български писатели (някои от тях са в моята лична антология на българската литература), в повечето случаи и срещата ѝ с тях.

Радой Ралин, Емил Манов, Иван Радоев, Константин Павлов, Станислав , Борис Христов

Аз лично не бих разглеждала Константин Павлов и Борис Христов като сатирици, но разбирам мотивите на доц. Димчева за това. Вероятно един от тях е свързан с „политическата демагогия“, за която тя казва, че се среща още през 16 век в пиесите на Шекспир. „Англичаните имат голяма сатира, те имат и голяма трагедия“, обясни по време на първото представяне на труда си в Софийската Алма Матер доц. Димчева.

Кремена Методиева в КИК 5: Всички пишем, а колко хубаво би било всички да четем

„Трагедията“ за Константин Павлов и Борис Христов би могла да се разглежда в личностен, биографичен план. Поставяйки ги в този контекст, Димчева припомни: „У нас се разви сатира към цяло едно общество и цялата социална система“. И още:

„Радой Ралин пръв обръща внимание, че сатирата навлиза във всички сфери на културата. Той посочва, че сатирата е равностойна на политическа концепция, че може да се сравнява с правна норма, че е демокрация“.

За Димчева базата, върху която се развива нашата сатира, е афористичният фолклор, в чиято основа стои българският народен скептицизъм. По думите ѝ той не проповядва идеи, а освобождава хората от тях. „Той не се проповядва, не се изучава, той се прихваща като заразна болест“.

Снимка: F2F TV

Георги Господинов е първият българин, носител на Международен Букър

Богатство е да слушаш как доц Димчева свързва историческото време с личното на всеки един от изследваните писатели, как ерудицията и познанията ѝ, надхвърлящи границата на родната литература, насочват аудиторията към световни процеси и философски течения. Богатство е да държиш в ръцете си книгата ѝ, в която анализите са допълнени с литературни анкети. Или обратно. Формат – според мен така необходим за най-новата българска литература!

Не пропускайте още:

Всички публикации в категория КНИГИ

Всички публикации в категория ПОЕЗИЯ

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...