Премиер за първи път открива книжен форум. Над 140 издателства са на Пролетния панаир пред НДК

“Гълъб се снима с врабчета е едно добро начало за детска история” – така шеговито започна поздрава си към участниците в 16-тия Пролетен Панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи служебният министър председател Гълъб Донев.

Причината бяха снимките, които си направи с децата от вокална група „Врабчета“.

„Нямам крила като птиците. Крила ми дават книгите” – продължи премиерът и като подчерта значението на книгите, изрази очакване „в близко бъдеще към кандидатстващите за работа да се поставя изискване за грамотно ползване на български език“.

Снимка: F2F TV
Васко Кръпката купува книга с песните на Георги Минчев от Издателство ФАМА

Присъствието на минстър-председател при старта на книжния форум пред НДК е безпрецедентно, обясниха организаторите. На откриването говориха и двама министри – на културата Найден Тодоров и на образованието Сашо Пенов.

Кремена Методиева в КИК 5: Всички пишем, а колко хубаво би било всички да четем

“Този, който чете, е млад, докато чете”, отбеляза маестро Тодоров в своите думи. „Казват, че книгите не могат да променят света. Но книгите могат да променят хората, които да променят света”, добави министърът и припомни за международното признание, което получи за романа си “Времеубежище“ Георги Господинов с наградата Букър.

Георги Господинов е първият българин, носител на Международен Букър

В първия ден на книжния панаир това бе и най-търсеното заглавие. На шатрата на ИК „Жанет 45“ се образува опашка още сутринта, а хората купуваха по няколко бройки. “Времеубежище” бепе сред книгите, с които си тръгна и Гълъб Донев.

Най-търсената книга на Панаира – “Времеубежище”, ИК Жанет 45
Моята “ОБРАТ-но в себе си” – на щанда на “Жанет 45”

Тази година в най-голямото книжно изложение на открито у нас участват над 140 издателства. Пролетният панаир предлага под ослепително белите си шатри хиляди заглавия на наши и чужди автори, срещи с писатели и редица още събития. Форумът е част от националната кауза на НДК за повишаване на грамотността.

Снимка: F2F TV
Моите “Платното на Пенелопа” и “Свети Никола от залива на подковата” са под шатрата на Издателство Локус наред с чудесните им заглавия
Снимка: F2F TV

Снимки: F2F TV

Не пропускайте още:

Всички публикации в категория КНИГИ

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...