Кремена Методиева в КИК 5: Всички пишем, а колко хубаво би било всички да четем

Снимка: КИК 5

Работата ѝ е свързана с книгите. Съвсем буквално. И е страстта, която ѝ носи радост. Ето защо ще ви срещна с нея във видеоподкаста за изкуство, култура и каузи КИК в деня, след който честваме българските букви, писмеността, книжовността и просветата. Просто нейният 24 май е всеки ден от календара. Представям ви Кремена Методиева, създател и вдъхновител на издателството, което помага. За която:

“Всички пишем, а колко хубаво би било всички да четем”

Тя стига до първия си превод на книга по време на… работа. Като упражняване. И вече 20 години е с Издателство Локус.

„Все казвах ние сме младо издателство. И така вече 20 години казвам – ние сме младо издателство“.

Кой е „фокусът“, трикът да са 20 години на пазар:

„Да не спираме да търсим, да не спираме да се ентусиазираме. Аз много оничам да се ентусиазирам от всяка нова книга, от всяка предстояща. Вече имаме над 300 заглавия, но когато вземам от печатницата всяко следващо, все едно ми е първо. Вълнувам се за всички етапи от процеса – от избирането на книгата, превеждането, редактирането, дизайна“…

За подбора и пазара:

„Винаги искам много повече от това, което нашият пазар може да поеме“.

За съчетаването на трите бранда на Локус – бизнес заглавия, художествена литература и кретаивни, нестандартни четива:

„Имаме разнообразназни интереси, посоки. Това не ни изморява, напротив, многообразието ни освежава“.

За издаването на книги на малък пазар като нашия:

„Първо е страст и удоволствие, но и лудост трябва. Спомням си какво казва Труман Капоти: „Не е нужно да сте луд, за да работите при нас, но помага“. Това може да си го сложим в офиса“.

За това какво намират читателите им в бизнес книгите, много от които са „вечно зелени“:

„Това са важни ключови умения. Да, те могат да се придобиват чрез опит, но аз мисля, че може да се придобиват и чрез книги. Нащите автори практивкуват това, за което пишат. И от тях може да се научи много“.

За реакцията на чуждите автори, когато разберат за интереса на българско издателство да ги публикува:

„Има автори, на които не им е интерсен нашият пазар и хонорар. Има автори, които веднага с радост откликват. Повечето очакват, искат да си получат нашето издание. Има някои, които са свръх отзивчиви. Дори авторът на „Предимството на интровертра“ Матю Полак беше готов да дава интервюта. Дори когато БНТ можеха да запишат интервю с него в 3 часа тяхно време, той каза: „Да, разбира се. И обещавам да не поемам други ангажименти“.

За подкрепата на Фондация „Предай нататък“ и каузата им, свързана с домове за възрастни хора и хора с увреждания:

„Дори не съм се замисляла. Не съм се колебала да го правим ли. Просто решихме да намерим форма как“.

С Георги Малчев, част от “Предай нататък”

За личната ѝ кауза:

„Да имам принос, да продължавам да допринасям за един по-добър, по-осъзнат, по- пълноценен живот на хората, които са свързани с мен и на тези, до които достигаме с книгите си“.

Кои са книгите на детството и израстването на Кремена Методиева; как се „влюбва“ в бизнес литературата и какъв е интересът за нея у нас; как избира книгите, за да се чувстват млади като издателство вече две десетилетия; защо то се нарича Локус и какво означава името му; успешен ли е експериментът-провокация към читателите с корица, върху която заглавието е с разменени букви? И още – за океана от книги, за плуването на издателите в тях; кое е морското ангелче ИЮ и какво предстои да излезе още това лято?

Просто КИК-нете и приятно гледане 🙂

Във видеото са използвани снимки от архива на Издателство Локус, предоставени за излъчване в КИК.

Благодаря на Dynaphos за домакинството и подкрепата за КИК. Графиката във видеоподкаста е на Юлиан Георгиев, който е зад камерата и винаги до мен – благодаря!

Не пропускайте още:

Всички гости в КИК с Екатерина Костова досега

Всички публикации в категория КНИГИ

Може да харесате още...