23 май: Пролетен приказен бал ни връща в златната ера на суинга

В златната ера на суинга ни канят да се завърнем на 23 май от 20 часа приятелите от Art Live. Влюбени във времето на лъскавите рокли и перата в косите на дамите, елегантните в костюмите си кавалери, танците, музиката и забавата, режисьорът и оператор Васил Къркеланов, световният тромпетист Михаил Йосифов и Натали Нейкова, финият мотор за случване на идеята им за Пролетен приказен бал са подготвили стилно и силно преживяване с едни от най-изявените български джаз музиканти – Ангел Заберски, Борис Таслев, Атанас Попов, шармантната певица Джорджия Павлова, суинг звездата Велека Цанкова и зашеметяващите суинг танцьори от Lindy Hop Bulgaria. Тази година специалният гост на бала е Орлин Павлов, а водещия Даниел Цочев ще видим в ново музикално амплоа.

Васил Къркеланов в първия видеоподкаст КИК: Много ми се иска да направя света по-добър

Броени дни преди балната зала във Военния клуб в София да посрещне любителите на времето на Великия Гетсби, Натали Нейкова разкрива пред F2F TV:

1. Как се “роди” идеята за този бал? Защо, според теб, имаме нужда от бал, който да ни връща в златната ера на суинга?

Идеята за приакзните балове, но не под това име, се роди в началото на 2020 г., дни преди да започне пандемията. Всъщност, идеята се роди между Мишо Йосифов и Васил Къркеланов, които споделят много неща – ценности, каузи, визия за проекти, музика. Искат да възродят т.нар. “танцови забави” от 30-те години в Америка. Суинг ерата, когато всички се забавляват много, танцуват суинг, а бендyt свири на сцената. Традиция, която не съществува в България, а суинг общество има, както и зала, която е построена именно в тези години – Централен военен клуб.

Поради пандемията, идеята, разбира се, не може да се реализира. Тогва се включвам и аз към екипа, стартираме с онлайн поредицата “Ваксина” – забавни музикални шоута, които прерастват в музикално-образователната поредица “Приазки за джаза”. Tя набира голяма популярност и обикаля България. И така, стигаме до 2022, когато сме изградили вярна публика, събрали сме музиканти за бенда – утвърдените джаз музиканти, и млади студенти на Мишо Йосифов, които той подготвя за голямата сцена.

Натали Нейкова Фотограф: Мария Съботинова

И така, как да го кръстим това събитие? Гледахме снимки, тоалети, видеа… приказки за джаза > Приказен бал! Един различен бал, в една изящна зала! Пролетен приказен бал? Ами, защото е през пролетта и ще го има всяка пролет!

2. Какво ще ни донесат преживяванията вечерта на 23 май, Натали?

Пролетният приказен бал е едно истинско преживяване за ценителите на качествената музика и изкуство. В рамките на 5 часа, в най-красивата зала в България, заобиколени от интериора на залата и допълнителния декор, специално подготвен за събитието, на дансинга – заобиколени от най-добрите и усмихнати суинг танцьори на България, и под музиката на най-изявените джаз музиканти на България и не само, всеки гост на събитието се пренася в една друга епоха. Може би за нас, най-романтичната и красива – златната ера на суинга.

Освен всичко това, всеки гост е специално облечен в епохата, и в крайна сметка, няма нещо, освен аудио и видео техниката, което да не е от епохата.

Приказните балове са създадени, за да накараме нашите гости да се забавляват на събитие така както са се забавлявали и хората през 30-те години на 20-ти век. А за тези, които се притесняват да танцуват и искат да се насладят на музиката и танцьорите, могат спокойно да се настанят и да прекарат вечерта, така както им е най-приятно.

F2F TV: И за да е дори повече от приятно, организаторите са предвидили час преди бала, от 19 – Lindy Hop Bulgaria да проведат безплатни блиц суинг уроци на място. Така, въоръжени с емоцията от тях, от 20 часа вратите на балната зала ще се отворят и приказката ще започне. В нея освен много танци, музика и забавление, ще има и конкурс с награди за дрескод. А той, според организаторите, за дамите включва: пайети, перли и пера, рокля (flapper dress), ръкавици, ярко червило! А за кавалерите – смокинг, фенси чорапи, тиранти, ша̀по, джобен часовник!

Разбира се, не е задължително да имате всичко това, за да дойдете на бала – достатъчен е дори само един акцент от The Grеat Gatsby style и билет. С такъв може да се снабдите през сайта на събитието, където ще намерите и форма за специална резервация.

Елате да Пролетния приказен бал да се забавляваме 🙂

Не пропускайте още:

Незрящият музикант Нено Илиев и бандата му RomaNeno Project с ново „Завръщане“

2019: Dance Station Пловдив подарява цяла седмица супер танци без пари

2017: Симфо етно джаз – новият проект на джазмена Веселин Койчев с премиера днес

2016: Ани Дончева готви новата Нощ на Оскарите, а в „Dance Station“ под тепетата всяка вечер се събуждат звезди

Танцът е любов – показаха звездни танцьори при откриването на Dance Station в Пловдив

Истинско денс съзвездие грейва в пловдивския Дом на културата тази събота

2015: Готвят първия джаз фестивал в Долината на тракийските царе 

Пловдив Джаз Фест започна с изложба на художници, които слушат джаз, и концерт на носител на Грами

2014: Пловдив е джаз от тази вечер с Милчо Левиев, Франк Гамбали, Теодосий Спасов и още джаз-таланти

Фин джаз в Конюшните на царя тази вечер под тепетата

2013: Да се върнем към 40-те – слагайте точките и на парти

За старата бохема, облаците и хората, пясъка, джаза и първите 50 – Кольо Карамфилов пред Катя Костова, face to face

Теодосий Спасов представи нов проект на джаз сешън в Пловдив

2012: Предновогодишно – суинг и джаз – в столичния клуб Студио 5

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...