Най-добрите каратистки от Токио 2020 настояват с писмо до МОК каратето да се върне в олимпийската програма

Ивет Горанова – Олимпийска шампионка до 55 кг. по карате от Токио 2020, Йована Прекович – Олимпийска шампионка до 61 кг. по карате от Токио 2020 и Фериал Абделазис – Олимпийска шампионка над 61 кг. по карате от Токио 2020 изпращат писмо до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, в което категорично се обявяват каратето да бъде част от олимпийската програма ( Лос Анджелис през 2028 ).

„Като спортисти и носители на медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри, не можем да останем безучастни, когато е застрашено бъдещето на спорта, заслужил по безапелационен начин своето място в олимпийското семейство“, пишат олимпийските момичета.

Те напомнят в писмото си, че след Олимпиадата в Токио каратето е достигнало „безпрецедентни висоти“ и че популярността му сред младите е доказателство за мястото му в олимпийската програма.

Още едно доказателство за това е фактът, че каратето е най-масовият спорт след футбола в световен мащаб и като такъв има сериозно влияние върху младите хора“, пишат пампионките. Те припомнят за намалената двигателна активност, особено сред младите. И като се позовават на Световната здравна организация, сочат, че „липсата на движение е четвъртата причина за смъртност в световен мащаб, а детското затлъстяване се определя като един от най-големите проблеми на 21 век“. 

2013: Стряскащ годишен доклад за здравето ни: основните проблеми при децата остават наднорменото тегло и затлъстяването; абортите са половината от ражданията

„Като популярен и предпочитан сред младите спорт, каратето помага те да придобият и развият ценни умения като сътрудничество, взаимопомощ, повишава емоционалната им интелигентност, повдига самочувствието им, помага им да развият лидерски качества. Този спорт има своята превантивна роля за предотвратяване на агресията – учи децата на здравословно изразходване на енергия, как да канализират негативните си емоции, да разрешават конфликти и проблеми без да прибягват до насилие. Чрез спорта децата се сблъскват с победи и загуби, учат се как да ги приемат и преживяват, как да се подкрепят взаимно и да посрещат чуждите успехи за сметка на своите провали“, твърдят в писмото най-добрите каратистки в света. И отново подчертават, че каратето не е само спорт, а „бойно изкуство, изпълнено с традиции, което възпитава младите, учи на самоконтрол и желязна дисциплина“.

Трите олимпийски шампионки заявяват желание за лична среща Томас Бах, на която да го запознаят с предимствата на карате и да изложат аргументите си защо то трябва да бъде част от олимпийската програма.

Писмото бе подписано в Националната спортна академия тази неделя при откриването на Тренировъчния семинар по карате за всички възрасти, организиран от Българската федерация по карате по инициатива на трите олимпийски шампионки от Токио 2020. Зад инициативата им застават президентът на Българската национална федерация по карате – Алексей Петров и вицепрезидентът на БНФК –  Русалин Русалинов.

Писмото на Ивет Горанова, Йована Прекович  и Фериал Абделазис ще бъде изпратено и до всички федерации по карате в световен мащаб, от които шампионките ще очакват подкрепа за връщане на каратето в олимпийската програма ( Лос Анджелис през 2028 ).

Снимки и информация: от прессъобщение

Не пропускайте още:

2019: Отново най-добри в Европа по карате Шинкиокушин

Книга ни разказва как да открием своята причина за живот

2015: Експерт по борба със затлъстяването: Данък „вредни храни“ е неефективна мярка

2014: Валери Димитров – с 13-та европейска титла по карате шинкиокушин

2012: Двама братя от Пловдив със злато и сребро от Национална купа Пазарджик по карате шинкиокушин

От 1000 деца – всяко 93-то е с отклонения в здравето

Може да харесате още...