Йордан Велчев с поетичен „Орфей“

Йордан Велчев Снимка: Екатерина Костова

Йордан Велчев е тазгодишният носител на Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос към поезията. Той получи приза при официалното откриване на шестото издание на едноименния международен фестивал в Малката базилика на Пловдив.

10 творци от 8 държави идват в Пловдив за Международния поетичен фестивал „Орфей“

Като сигнални думи за неговата поезия бих извлякла следните: Памет. Мъдра памет. Благородство. Непресъхнал страстен поглед към нещата. Мислене и чувстване далеч отвъд егото.“ – така литературоведът доц. д-р Елка Димитрова определи стиховете на носителя на наградата тази година. И още: „Досег до онова, което е по-горе – до идеята, до абстрактния, философския усет за нещата отвъд предмета и видимостта въпреки поетическото говорене именно за предметното и видимото. Независимост от чуждата оценка – резистентност към суетата и славата, към игнорирането и клейменето – все механизми за управление (макар и с различен знак) – механизми за управление на твореца от обществото, общността, системата.

Казвам всичко това не само защото Йордан Велчев е написал поезията, есетата и историческите си изследвания. Не точно и не само защото той е авторът на „Римски стадион“, „Нощна азбука“, „Аркада“, „Милиони малки убийства“, „Сияе“, „Събиране на значенията“. А също и на: „Старият Пловдив“ и „Анонимни жития“. Но и на: „Градът между Изтока и Запада 16. – 17. в.“, и на 7-те книги на знаменития монументален „Балкански човек“ (в поредицата „Балканският човек“).

Казвам го не и защото дори в най-спонтанен разговор Йордан Велчев успява да ти напомни за високите ценности в човешкото съществуване – без високопарност, просто с естественото произнасяне на думи като „благородство“ например и с все така естественото въздигане от малкото и ежедневното към онова, което е и винаги е било над нас. Казвам всичко това не изредените неща поотделно, а заради тях като цяло – цялото на една голяма и неизтъкваща се личност (може би „неизтъкваща се“ именно защото е голяма).

ЕДНА МУШИЦА

автор: Й. Велчев

Да се порадваме на човека, който издига високо

хвърчилото на пейзажа.

В светилището на лятото

той не се прави на младенец с торбички под очите –

той просто обича

компанията на небето

над зидовете с патрахили от троскот.

И една мушица му прави нимба.

Двама поети си поделиха книга със стихове, писани на 42-ия паралел с азбука за ангели

Носители на поетичния “Орфей” – наградата, която не се дава всяка година, досега са Джордж Уолъс, Златомир Златанов, Георги Господинов и Атаол Бехрамоглу.

Честито на Йордан Велчев за признанието!

Снимки и информация от “Орфей 2023”: прессъобщение на Община Пловдив

Не пропускайте още:

2021: За „ОБРАТ-но в себе си“ или пост стихотворение на благодарността

Песента на Орфей – връзка между света на мъртвите и живите

2019: Музика и стихове в Радио Пловдив с „Орфей“

„Орфей“ води в Пловдив поети от цял свят

15 поети в първия международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018

Всички участници в категорията F2F Поезия

Всички публикации в категория КНИГИ

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...