Двама поети си поделиха книга със стихове, писани на 42-ия паралел с азбука за ангели

Тильо Тилев Снимка: F2F TV

Поетите са Тильо Тилев и Роберт Месхи. Единият пише стиховете си в Пловдив, другият – в грузинската столица Тбилиси. Двамата събират поезията си в обща книга, като си я поделят на три четвърти, защото освен автори са и преводачи. Текстовете им са на български и грузински. Двата дяла на изданието имат собствени заглавия – на Тильо Тилев – „Азбука за ангели“, а на Роберт Месхи е „Четиридесет и вторият паралел“, като предговорите са написани съответно от Нино Кокосадзе и от проф. д.ф.н. Жоржета Чолакова.

Читателите ще могат да се срещнат с книгата и авторите ѝ за първи път на 10 май от 17:30 часа в 7-ма аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – едва няколко дни след като „Стихотворения“ излезе от печат в издателство „Универсал“ в столицата на Грузия – Тбилиси.

Ето какво казва за книгата редакторът Ивана Колева: „На 42-ия паралел двама поети пишат. На ангелска азбука. Стиховете им са „улици от думи“. В тях има ангели и тромпети, „пепелноруси пловдивски петъци“, колхиди и касиопеи, пустини и витлееми… Тишината на единия среща цветовете на другия. Единият рисува предмети – стари къщи, смутени дървета, раковини, треви, теменуги. Другият плете завеси от тишина, зад които дишат „думи на мълчанието“ и надничат сънища. Единият е разтревожен, другият – смирен”.

Колева разказва още, че и двамата поети предизвикват доверие и че имат “прекрасно чувство за хумор, което прогонва всяка тъга”. “Техните стихове за сетен път припомнят, че поезията спасява…“, добавя редакторът.

Песента на Орфей – връзка между света на мъртвите и живите

Представянето на книгата ще бъде предшествано от церемония, на която Роберт Месхи ще бъде удостоен със званието „доктор хонорис кауза на вестник „Пловдивски университет“. Според дългогодишна традиция в навечерието на 24 май се избира един писател или поет, който получава това почетно звание на университетското издателство. Досега с него са удостоени Христо Карастоянов, Иван Вълев, Гриша Трифонов, Валери Станков, Красимир Йорданов, Антон Баев, Александър Секулов, Емил Милев, Петър Краевски, Румен Денев, Веселин Стоянов, Георги Янев, Иван Митев. Роберт Месхи е вторият чуждестранен член на тази престижна колегия, след канадската поетеса Клодин Бертран.

Месхи е и сред десетте участници от осем държави в Международния фестивал на поезията „ОРФЕЙ“, който се провежда от 10 до 13 май в Малката базилика на Пловдив. Поетът е роден през 1973 г. в Сухуми. Завършва Филологическия факултет на Сухумския държавен университет. Работил е като журналист в различни печатни медии в Грузия. Има шест стихосбирки за възрастни и една за деца, превежда активно поезия и проза, носител е на литературни награди.

Тильо Тилев е начело на университеския вестник на Пловдивската Алма Матер. С него съм ви срещала в F2F Поезия.

Не пропускайте още:

Всички участници в категорията F2F Поезия

Всички публикации в категория КНИГИ

2019: Музика и стихове в Радио Пловдив с „Орфей“

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...