На Моста на влюбените в София изложба разказва за приноса на ервеите за България

“Това е една симбиоза, родена от едно равенство и взаимна любов и чувство за взаимна принадлежност. Досега познавахме само едната страна, а сега показваме и другата“. Така Леа Коен обясни идеята на документалната изложбата „Приносът. Евреите за България“, която се откри този следобед на алеята на Моста на влюбените до НДК в София.

„Рафаел“ на Леа Коен – история за нашата боледуваща от омраза страна

Коен е автор на забележителната експозция с 60 платна, които представят в снимки и биографични бележки именити български евреи – писатели, политици, учени, предприемачи и общественици не само с роден, но и с международен принос в своята област. На първото пано виждаме писателя Виктор Барух, последното е с обичаната поетеса Дора Габе, чието рождено име е Изидора Пейсах.

Сред паната ще видим още портрети на Валери Петров, Панчо Владигеров, Петър Ступел, Жул Паскин, Рафаел Арие, Анжел Вагенщайн, Ицхак и Самуел Финци, Илко Ескенази, Соломон Паси…Музиковед и писател, Леа Коен също е част от експозицията като единствената българска еврейка, избирана от 1879 г. досега в българския парламент и единствената представителка на еврейската общност с ранг посланик.

2012: Леа Коен разказва в Пловдив сложната истина за Холокоста на Балканите

Материалът, който тя и екипът ѝ са проучили и подредили за тази експозиция, е огромен и в много случаи е трябвало да се търси извън страната ни. Но събран и представен, той помага да се разбере защо българите са участвали активно в спасението на евреите през 1943 година – време, когато страната ни е била съюзник на Третия райх, казва Леа Коен.

„Моето обяснение е, че тези хора са били първите, които са оценили еврейските строители на България“, посочи при откриването на изложбата тя и напомни, че евреи са загинали по бойните полета за освобождението на България, за съединението ѝ, във войните и в партизанските отряди.

2018: Българското консулство във Валенсия с документална изложба за гражданското общество по време на Холокоста

„С такава изложба биха се гордели и Париж, и Милано, и Ню Йорк, категорична бе Леа Коен, според която страницата, отгърната с нея, следва да бъде дописана.

Посветена на 80 години от спасяването на българските евреи, изложбата с куратор Виктория Бисерова, управител на “Ентусиаст” и преподавател в СУ, ще остане на Моста на влюбените до 15 май. Към този проект се очаква да излезе и албум от 200 страници, който да дообогати темата.

Снимките са с автор: F2F TV

Не пропускайте още:

2022: Десетокласничка с Национална награда за възрожденския дух на Пловдив

2020: Вивиана Асса с приза „Христо Г. Данов“ за книгата „Моят шабат“

2018: България отпуска 15 000 евро на фонд за опазване историческото наследство на Аушвиц и Биркенау

2017: В Деня на спасяването на 48 хил. български евреи да припомним: Българската църква е номинирана за Нобелова награда за мир

Проф. Бар-Зоар: Една малка България спаси своите евреи, а големите страни – не

Ученици и писатели от Бургас се присъединиха към инициативата „Ние помним”, посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Посланикът на Кралство Испания Хосе Луис Тапиа Висенте с орден „Стара планина“ първа степен

2014: В Пловдив се очаква да е третото Почетно консулство на Израел в България и първия в света Музей на спасените евреи

2013: В Пловдив раздадоха награди „Шофар“ за спасението на българските евреи

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...